Metropolitní muzeum uvolnilo statisíce obrazů on-line a zdarma

Milovníci umění z celého světa se mohou radovat. Metropolitní muzeum umění v New Yorku zaplavuje internet klasickými díly ze svých sbírek. Celkově uvolňuje 375 tisíc reprodukcí uměleckých děl, jejichž autorská práva nejsou chráněna, pro volné prohlížení na webu a neomezené použití ve spolupráci s projektem Wikimedia.

Zájemci si mohou prohlížet sbírky přímo na webu Metropolitního muzea nebo prostřednictvím vyhledávání na Creative Commons. Vybrané obrazy, které jsou označeny jako „public domain“, pak mohou stahovat a používat pro nejrůznější účely, například školní projekty.

„Rozšířený přístup k muzejním sbírkám a informacím slouží zájmům a potřebám našeho publika jednadvacátého století tím, že nabízí nové zdroje pro tvořivost, znalosti a nápady. Děkujeme organizaci Creative Commons, mezinárodnímu vůdci na poli otevřeného přístupu a autorských práv, že je v tomto úsilí naším partnerem,“ uvedl ve svém vyjádření ředitel Metropolitního muzea Thomas Campbell.

Muzeum zároveň spolupracuje s projekty Creative Commons, Wikimedia, Artstor, Digital Public Library of America, Art Resource nebo Pinterest, aby mohlo novou iniciativu široce propagovat.