Cenu kritiky za mladou malbu má na skladě Tomáš Predka

Cenu kritiky za mladou malbu získal Tomáš Predka. Porotce zaujal svými průmyslovými motivy a osobitou prací s nejrůznějšími materiály. Tématem desátého ročníku, stejně jako těch předchozích, byla malba a její přesahy.

Odborná komise vybírala z více než šedesáti autorů do třiceti let. Díla osmičky nejlepších jsou do 12. února k vidění v pražské Galerii kritiků. Na konci tohoto roku tu svoje práce představí už na samostatné výstavě také letošní laureát.

Tomáš Predka (* 1986) vystudoval Akademii výtvarných umění u Vladimíra Kokolii, studoval také na vídeňské akademii a na pražské UMPRUM u Jiřího Černického. Po škole začal pracovat jako skladník a řidič, z prostředí průmyslu a industriálních zón také čerpá motivy pro svá díla. 

Moje inspirace pochází z práce, ze skladu, ve kterém se nachází různé materiály, dekorace i náklaďáky - a to vše mě inspiruje, abych vytvořil obraz.
Tomáš Predka

Podle porotce a také dřívějšího laureáta ceny Evžena Šimery odráží Predkova tvorba současné trendy ve výtvarném umění. „Na české scéně hodně rezonuje to, co se děje na mezinárodní scéně: návrat k materiálům, řekl bych až nový surrealismus, kdy se setkávají podivná témata, která potřebují do jisté míry poučeného diváka,“ domnívá se. 

Deset let mladé malby

Cenu pro mladé výtvarníky do 30 let pořádá Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků a posuzuje tvorbu přihlášených autorů za poslední dva roky. Cílem pořadatelů je podpořit tvorbu studentů nejvyšších ročníků vysokých uměleckých škol a jejich absolventů.

Druhé místo porota v soutěži udělila Romanu Výbornému a třetí Gabriele Těthalové. Do finále se letos ještě dostali Markéta Adamcová, Kateřina Holá, Jan Chlup, Přemysl Procházka a Lenka Rochovanská. Kromě společné výstavy finalistů a samostatné prezentace letošního vítěze se u příležitosti jubilejního ročníku ocenění chystá také přehlídka laureátů minulých let.