Grossmannovu vilu nepotká tragický osud jejích majitelů. Ostrava ji chce opravit

Ostrava chce rekonstruovat Grossmannovu vilu (zdroj: ČT24)

Grossmannova vila bude další památkou, kterou Ostrava zachrání. Rodinné sídlo architekta Františka Grossmanna z roku 1923 se nepodařilo v minulých letech prodat. Město teď vyhlásilo veřejnou soutěž na projektovou dokumentaci. Opravenou vilu chce pak využívat pro reprezentační účely.

Rodinnou vilu v ulici Na Zapadlém si František Grossmann navrhl se vší pečlivostí: dům složený ze dvou propojených objektů, s třemi arkádami, věžičkou a vyhlídkou na střeše patří dnes k architektonickým klenotům Ostravy. Je památkově chráněný.

Bydlel zde architekt Grossmann se svou ženou a v menším křídle pak jeho bratr, kancelář v domě měla i jeho firma. „Na svou dobu je to sice poměrně konzervativní stavba, ale opravdu velice bohatě zdobená. Vevnitř byla celá řada vestavěného nábytku, schodišťová hala, látkové tapety a podobně,“ popisuje památkář Martin Strakoš.

Smutný rodinný příběh

Obloukové otvory a výklenky ve zdech, nepravidelný půdorys místností, keramické ozdoby a štukované stropy dodávaly vile specifické kouzlo. I dnes její interiér působí zachovaleji než zahrada se dvěma bazény. Před zvědavými pohledy chránil první majitele vily plot s popínavými růžemi. Před hospodářskou krizí je ale neochránilo nic.

„Grossman se dostal do dluhů a se ženou situaci řešili sebevraždou. On zemřel, jeho manželka sice přežila, přesto byli dědicové v podstatě přinuceni dům prodat,“ přiblížil smutný osud architektovy rodiny Strakoš.

Grossmannova vila
Zdroj: Adolf Horsinka/ČTK

Vila byla v pozdějších letech využívána k různým účelům. „Byla zde například školní družina,“ připomněla mluvčí města Ostravy Andrea Vojkovská. „V současné době je opuštěná, v budově temperujeme a je napojená na centralizovaný pult ochrany.“

Rekonstrukce nejspíše začne příští rok

Do vily město ročně investuje až 200 tisíc korun. Náklady na renovaci by se podle předpokladů města měly pohybovat kolem 40 milionů.

„Mám představu, že by projektová dokumentace měla být hotova nejpozději do půl roku, to znamená někdy v polovině roku 2017. Poté bychom samozřejmě vyhlásili výběrové řízení na zhotovitele té stavby, takže si myslím, že by ta vlastní rekonstrukce mohla začít někdy v roce 2018,“ předpokládá ostravský primátor Tomáš Macura (ANO). 

Sloužit by pak vila měla k reprezentačním účelům. „Vzácné návštěvy, které přijedou do města, by tady mohly odpočívat nebo přespat,“ upřesnila mluvčí.  

Podobným způsobem chce město zachránit a další dvě vily ostravského stavitele Bohumila Židlického v areálu Městské nemocnice Ostrava. V nich by měly být po rekonstrukci ordinace lékařů.