„Nebuď jak gadžo!“ Komiks ukazuje život v dětském domově

Jak vypadá život v pěstounské rodině nebo v dětském domově, vyprávějí komiksy z edice Nejisté domovy. Příběhy nazvané „Silnější než někdo“, „Nebuď jak gadžo!“ a „Lili a dvě mámy“ vznikly na základě vzpomínek lidí, kteří sami v náhradní péči vyrostli.

Edice Nejisté domovy přináší různorodé vhledy do životů ohrožených dětí. Hlavní hrdiny dokumentárních komiksů, Michala, Honzu a Lili, spojuje podobná zkušenost. Všichni tři se narodili v rodinách, z nichž byli brzy odebráni do dětského domova, kde pak strávili řadu let.

Přinést hlas samotných dětí

„Hlavním cílem těch komiksů je to, aby se diskurz, jak se přemýšlí o ohrožených dětech, rozšířil o hlas samotných dětí,“ říká autorka projektu Máša Bořkovcová. Komiksy vznikly díky spolku Ašta šmé, který je začne postupně dodávat do škol a knihoven.

Komiksy ukazují Nejisté domovy (zdroj: ČT24)

Autoři chtějí přesvědčit veřejnost o tom, že v Česku je ústavní péče mnohdy využívána zbytečně. Vhodnějším řešením je podle nich rozvoj sociálního bydlení a individuální přístup k rodinám. „Reálný důvod odebírání je v mnoha případech sociální situace rodiny, což však důvodem být nemůže. V praxi se to řeší tak, že se přidruží další důvody, třeba zanedbání péče, což už legální důvod je,“ popisuje Máša Bořkovcová.

Michalův příběh

Podobně tomu bylo také v případě Michala. Vyrostl v dětském domově, a na to, co bylo před ústavní péčí, si nepamatuje. „První vzpomínka, kterou mám z dětství, je z prvního dne, kdy jsem přišel do děcáku. Je to scéna, kdy jezdím na tříkolce. Ve čtyřech letech mě jednou navštívila matka, alespoň to jsem si pamatoval. Až později v průběhu tvorby komiksu jsem zjistil, že za mnou byla na návštěvě mnohokrát,“ vzpomíná Michal.

„Příběh má dvě linie, jedna linie jsou vzpomínky a druhá živé vstupy ze současnosti. Vzpomínky jsou v rámečcích, jsou ohraničené, hotové, ta současnost je volnější,“ popisuje grafickou stránku komiksu „Nebuď jak gadžo!“ autorka Františka Loubat. Michalův životní příběh se posunul správným směrem, vystudoval vysokou školu a v současnosti sám pomáhá zlepšit prostředí v zařízeních institucionální péče.

Komiksy Nejisté domovy vznikaly v letech 2015 až 2016 ve spolupráci Ašta šmé a výtvarníků Fany Loubat, Marka Pokorného a Lely Geislerové.