Malé děti by neměly vyrůstat v dětských domovech. Vláda podpořila návrh změny ústavní péče

V roce 2015 žilo v dětském domově 6482 dětí (zdroj: ČT24)

Děti do sedmi let by v budoucnu už nemusely vyrůstat v dětských domovech a podobných zařízeních. Přednost má dostat preventivní a ambulantní práce s rodinou. V závažných případech by takto malé děti měly směřovat k širší rodině nebo do rodin náhradních. Podnět, který toto opatření navrhoval, podpořila ve středu vláda. Do června příštího roku má vzniknout zákon, který by tuto problematiku řešil. Jenže se už zřejmě nestihne prosadit do voleb a po nich zákon spadne pod stůl.

S materiálem, který změnu ústavní péče navrhnul, přišla Rada vlády pro lidská práva. „Vláda tím, že schválila náš podnět, říká, že je to důležité. Děti nemají vyrůstat v ústavních zařízeních, musíme posílit prevenci,“ uvedla předsedkyně Rady vlády ČR pro lidská práva Klára Laurenčíková.

Větší důraz se má proto klást i na práci s rodinou, aby k tak velkému odebírání dětí nemuselo docházet. „Vždy bychom měli jít cestou širší rodiny, náhradních rodičů, náhradní rodinné péče,“ míní Laurenčíková.

Podle posledních statistik bylo v roce 2015 v ústavní péči téměř devět tisíc dětí. Více než dvě třetiny z nich žijí v dětských domovech. „Osm procent dětí v dětských domovech je tam z bytových a sociálních důvodů. A to je nepřípustné,“ komentovala současnou situaci ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

  • Dětské domovy: 6482
  • Kojenecké ústavy: 1174
  • Domovy pro zdravotně postižené: 538
  • Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc: 778
  • Celkem: 8972
  • zdroj: MPSV

Ministerstvo školství si chce nad výchovnými a diagnostickými ústavy ponechat dohled

Vláda také souhlasila, aby problematika péče o ohrožené děti spadala nově jen pod jeden resort. V současné době se o tuto problematiku dělí tři ministerstva - práce a sociálních věcí, školství a zdravotnictví. Každé z nich zřizuje některý druh zařízení pro nezletilé. Nově by to měla být úloha pouze ministerstva práce a sociálních věcí.

„My pak můžeme sdružit všechny finanční prostředky a uvidíme, kde se dá uspořit, kde jsou poloprázdné ústavy a finanční prostředky se mohou použít na preventivní a ambulantní potřeby,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marsková (ČSSD).

S návrhem ale nesouhlasí ministerstvo školství a trvá na tom, že si ponechá dohled nad výchovnými a diagnostickými ústavy.