Pavel Nový přemění Zuzanu Kronerovou v Bábu z ledu

Režisér Bohdan Sláma dokončil svůj nový film Bába z ledu. Titulní roli v romanci z prostředí otužilců svěřil Zuzaně Kronerové – herečce, kterou obsadil do všech svých čtyř předchozích snímků.

„Doufám, že i příběh o starších lidech může zarezonovat u diváků. Je to film veselý, smutný i laskavý tak jako ostatní filmy Bohdana Slámy. A nepostrádá humor,“ prozradila Zuzana Kronerová.

Bába z ledu je Slámovým pátým celovečerním titulem (po Divokých včelách, Štěstí, Venkovském učiteli a Čtyřech sluncích), i v nejnovějším příběhu jsou pro něho důležité vztahy v rodině. „Hlavní hrdinkou je žena, která zjistí, že už nechce být otrokem představ svých synů o tom, jak má vypadat její život,“ shrnul.

Bohdan Sláma dotočil Bábu z ledu (zdroj: ČT24)

Stereotypní život ovdovělé Hany se začne pozvolna měnit po setkání s otužilcem Broňou. Ztvárnil ho Pavel Nový, jediný z herců, který měl zkušenosti s otužováním už před natáčením. Ostatní se do studené Vltavy nořili v zimě až na pokyn režiséra – a plaváním v prosincové řece oslavili i konec natáčení.  

Výzva a oběť bylo otužování především pro Zuzanu Kronerovou. „Říkala: Víš, já mám vodu ráda, ale trvá mi tak třicet minut, než do ní vůbec vlezu. A ptala se, jestli by to nešlo udělat nějakým trikem nebo jestli by si nemohla vzít nějaký průhledný neopren,“ vypráví Sláma pobaveně o hereččiných otužovacích začátcích.  

„Nevím, co mě ještě čeká. Nechci být přehnaně optimistická, ale s mým ne moc sportovním založením je to, myslím, zatím maximum,“ nepředpokládá Kronerová, že by se do podobných výkonů pouštěla i při další herecké příležitosti.

Vedle ústřední dvojice Zuzana Kronerová – Pavel Nový se ve filmu v rolích synů objeví Václav Neužil a Marek Daniel. Premiéra Báby z ledu je plánována na 23. února příštího roku. Už na letošním ročníku filmového festivalu Berlinale získal snímek také mezinárodního distributora.