Zeptej se spánku, jak Jan Hísek ilustruje knihy

Svůj tajemný svět pootvírá malíř, grafik a ilustrátor Jan Hísek. V pražské Galerii Villa Pellé vystavuje výběr svých děl s důrazem na knižní ilustrace. Jeho obrazy a grafiky inspirované básněmi Vítězslava Nezvala, pohádkami drsného Islandu nebo příběhy J. R. R. Tolkiena doplňují i nové, dosud nevystavené velkoplošné malby.

Obrazy Jana Híska jsou plné desítek drobných příběhů, fantastických postav a tvorů. Výstava ukazuje hlavně tu část jeho díla, kterou propojil s literaturou. Z nejznámějších titulů doprovodil svými ilustracemi například knihy Antoina de Saint-Exupéryho nebo Oscara Wildea.

„Jako ilustrátor knihu nedešifruje, ale vtahuje ji do svého světa,“ říká kurátor výstavy Jan Rous. Mezi literáty, kteří Híska nejsilněji inspirovali, patří už od konce osmdesátých let taky J. R. R. Tolkien. „Vyplouvá to, co Híska zajímá, tedy svět legendy, pohádky, mýtu,“ podotýká kurátor. 

Hískovy křehké ilustrace k Tolkienovi kontrastují se známějším pojetím Hobita od Jiřího Šalamouna nebo i opulentní malbou Brita Johna Howea. Naproti tomu blízko má k původnímu pojetí samotného Tolkiena, který si řadu svých knih ilustroval sám. „Jeho obrázky k vlastnímu textu byly průzračné a ukazovaly něco, co vycházelo z jeho srdce,“ domnívá se výtvarník.

Do svých zasněných světů zve přestřednictvím výstavy s názvem Zeptej se spánku do 22. ledna.

Jan Hísek vystavuje ilustrace (zdroj: ČT24)