Čapkova vila se mění na muzeum. Zatím nabízí virtuální prohlídku

Radnice Prahy 10 začíná z Čapkovy vily na Vinohradech stěhovat veškeré vybavení a osobní věci ze spisovatelovy pozůstalosti. Radnice vilu koupila před několika lety a v současnosti ji upravuje na muzeum. Veřejnosti by se mělo otevřít v prosinci 2018. Do té doby městská část nabízí na svých webových stránkách alespoň virtuální prohlídku.

Korespondence Karla Čapka, pracovní stůl jeho ženy Olgy Scheinpflugové nebo vybavení pokoje, ve kterém spisovatel koncem roku 1938 zemřel. Vše je třeba před rekonstrukcí pečlivě zabalit a odvézt do depozitáře. Při inventuře byly objeveny předměty, které byly považovány za ztracené, třeba Čapkova posmrtná maska, vějíř, který měla Čapkova manželka na jeho pohřbu, nebo kufřík s líčidly této slavné herečky.

Otevření muzea je plánováno k 80. výročí Čapkova úmrtí

Při sepisování inventáře odborníci narazili také na unikátní ilustraci Karlova bratra Josefa, která nikdy nebyla vystavena. Ilustrace k loupežnické pohádce bude nově součástí výstavy v Galerii Středočeského kraje (GASK) v Kutné Hoře. „Jde o vůbec první dochovanou Čapkovu ilustraci dětské knihy,“ uvedla kurátorka Pavla Pečinková.

Začíná rekonstrukce Čapkovy vily (zdroj: ČT24)

Zpět do vily se unikátní ilustrace vrátí přibližně za dva roky. Řada věcí se však po opravách, které začnou příští rok na jaře, na původní místo nevrátí. Projekt chystaného muzea bude mapovat jen období Čapkova života. „Poté tady žila Olga Scheinpflugová a tato doba bude potlačena,“ uvedl místostarosta Prahy 10 Tomáš Pek (TOP 09).

Vedení městské části už dříve podepsalo memorandum o spolupráci na přípravě muzea s ministerstvem kultury a Památníkem národního písemnictví. Otevření muzea je plánováno k osmdesátému výročí Čapkovy smrti v prosinci 2018. Do té doby městská část nabízí na svém webu alespoň virtuální prohlídku původních interiérů.

V připravovaném muzeu, které budou návštěvníci moci navštěvovat v malých skupinách, budou všechny prohlídkové okruhy začínat na zahradě. Z ní návštěvníci vstoupí do suterénu domu, kde bude zázemí muzea a prostory pro pořádání setkání a čtení. V prvním patře bude prostor pro krátkodobé výstavy nebo reprezentační účely Prahy 10. Druhé patro a podkroví zůstanou zachovány v podobě, jak je Čapek opustil.

Spisovatelovu polovinu dvojvily postavenou v letech 1923 až 1924 zakoupila radnice předloni od dědiců za 44 milionů korun.