Státní cenu za Vlastizrady získal Petr Král, in memoriam byl oceněn Klos

V Národním divadle byli vyhlášeni letošní laureáti Státních cen za literaturu a překlad. Za mohutný soubor kritických statí a esejů Vlastizrady byl vyznamenán Petr Král, za překlad románu Vladimira Nabokova Ada aneb Žár Pavel Dominik. Ceny Ministerstva kultury, jimiž resort oceňuje osobnosti divadla, hudby, výtvarného umění, architektury a kinematografie, získali odborník na českou duchovní píseň Jan Kouba či kurátorka Charlotta Kotíková. In memoriam byl oceněn Elmar Klos, který společně s Jánem Kadárem režíroval oscarový Obchod na korze.

Kultura není jenom nadstavba. Je to všechno to, jak žijeme, co vyznáváme, jak se chováme, jaké bude prostředí v naší zemi.
Daniel Herman

Za celoživotní práci v oblasti alternativního divadla získal Cenu Ministerstva kultury Petr Oslzlý. Před okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy působil v experimentálním studentském souboru Quidam, od roku 1972 byl dramaturgem brněnského divadla Husa na provázku, kam jej uvedl jeho učitel Bořivoj Srba. Oslzlý pokračoval v Srbově odkazu a rozvíjel principy takzvané nepravidelné dramaturgie. Spolupracoval mimo jiné s Bolkem Polívkou, Ivo Krobotem či Vladimírem Morávkem.

V roce 1989 se Oslzlý stal jedním z organizátorů listopadové stávky divadel a zakládajícím členem Občanského fóra. V letech 1990 až 1992 působil jako poradce a asistent prezidenta Václava Havla pro kulturní otázky a ředitel Kulturní sekce jeho kanceláře. Po roce 1989 se věnoval i oficiální pedagogické činnosti, v roce 2000 byl jmenován profesorem.

Ceny Ministerstva kultury 2016 (zdroj: ČT24)

Za celoživotní muzikologickou činnost celosvětového dosahu a významu obdržel cenu Jan Kouba. Teoretik a historik je specialistou na starou hudbu především z období 16. století. Zasloužil se o zmapování dějin české duchovní písně. Vysvětlil, že staré materiály je nejen třeba najít v archivech a pracně přepsat, ale také okomentovat a vysvětlit. Porota jej ocenila i za to, že svou práci vykonává „v souladu se svými následováníhodnými občanskými postoji“.

Za celoživotní teoretickou a kurátorskou práci byla Cenou Ministerstva kultury v oblasti výtvarného umění vyznamenána Charlotta Kotíková. Členka správní rady Společnosti Jindřicha Chalupeckého žije ve Spojených státech, kde působila jako kurátorka současného umění Brooklynského muzea. Zasloužila se o propagaci českého umění v zahraničí. „Umění nám odhaluje neznámé, ale také je součástí celkového světa myšlenek, který je tím nejdůležitějším, co máme. Je tím, co nás činí lidmi,“ uvedla.

Charlotta Kotíková
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti architektury získala Zdeňka Vydrová. Jako městská architektka působí v Litomyšli, která je mnohými uváděna jako vzor propojení historické a moderní architektury. Během předávání poděkovala starostům města za důvěru, díky níž může o historické město pečovat.

Cenu za přínos kinematografii a audiovizi dostal in memoriam Elmar Klos. Filmový režisér, scénárista a dramaturg utvořil výrazné duo společně s Jánem Kadárem. Za tragický portrét klerofašistického Slovenského štátu Obchod na korze podle novely Ladislava Grosmana získali Oscara nejlepší cizojazyčný film.

Režisér František Filip byl vyznamenán v téže oblasti. K vrcholům jeho televizní tvorby patří Ikarův pád či Kočár nejsvětější svátosti s Janem Werichem. Známé jsou jeho snímky Utrpení mladého Boháčka s Pavlem Landovským nebo Hrdina má strach. Věnoval se také televizním adaptacím divadelních her či oper, za zmínku stojí především Smetanova Prodaná nevěsta ze začátku 80. let s Gabrielou Beňačkovou a Peterem Dvorským. Režíroval i seriály Chalupáři, F. L. Věk a Cirkus Humberto.

Za Vlastizrady byl oceněn Petr Král

Státní cenu za překlad knihy Ada aneb Žár ruského prozaika Vladimira Nabokova získal Pavel Dominik. Porota přihlédla i k jeho celoživotní práci. Dominik poděkoval nakladatelství Paseka, které vydává nejen Nabokova, ale i Salmana Rushdieho, jehož Dominik do češtiny rovněž převádí.

Pavel Dominik
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Státní cenu za literaturu za knihu Vlastizrady získal básník a esejista Petr Král. „Není bez půvabu získat státní cenu za svazek s názvem Vlastizrady,“ podotknul. Doufá, že cena povede k tomu, že si Vlastizrady přečte více lidí. Jedná se o rozsáhlé dílo shrnující Královu esejistickou, kritickou a polemickou činnost z let 1960 až 2014.