Česká fotografie má nové centrum. Vystavuje Otázky bez odpovědí

Nová galerie s velkorysým zázemím pro výstavy, studium i archiv fotografie byla otevřena v pražských Nových Butovicích. Provozuje ji společnost, která pořádá soutěž Czech Press Photo. První výstavou je kolekce Questions Without Answers (Otázky bez odpovědí) od VII Photo Agency. Fotografové slavné agentury zachytili okamžiky světových dějin od konce studené války až po dnešek.

Agentura Sedm (VII) má pobočky v New Yorku, Los Angeles a Paříži. Svůj název odvozuje od počtu fotoreportérů, kteří ji v září 2001 založili. Členem agentury je rovněž český fotograf Antonín Kratochvíl, který spolu s dalšími mistry v oboru, Ronem Havivem a Edem Kashim, usedne v porotě letošního ročníku soutěže Czech Press Photo.

Fotožurnalistická soutěž se koná pravidelně od roku 1995. Fotografové soutěží v osmi kategoriích, od roku 2013 se vyhlašují také dvě kategorie pro video. Soutěži většinou dominují politická témata, často tuzemská, letos i loni se ale vítězným snímkem stala fotografie ze zahraničí. Loni byla tématem migrace a Fotografií roku se stal snímek Jana Zátorského z Mladé fronty Dnes zobrazující uprchlíky na maďarsko-srbské hranici.

V pondělí 17. října vyhlásí pořadatelé nominace na vítěze v letošním ročníku. Ty pak vyhlásí při předávání cen 21. listopadu na Staroměstské radnici, kde začne tradiční výstava vítězných snímků.

Postavit umění lidem do cesty

Mezinárodní porota soutěže již zasedá v novém centru v Butovicích. „Cílem je vytvořit uměleckou zónu mimo střed města a přitom v těsné blízkosti stanice metra, kde na veřejném prostoru postavíme umělecká díla lidem do cesty a přimějeme je k zamyšlení,“ uvedla k poslání centra Veronika Souralová, ředitelka Czech Photo Centre.

Plastika Davida Černého Trifot
Zdroj: czechpressphoto.cz

„Pražané a další návštěvníci se v centru budou setkávat s díly předních českých i světových fotografů i se street artovými a video instalacemi. Na výstavní prostor naváže restaurace, atelier, učebna, fotografický archiv snímků z historie Czech Press Phota, venkovní galerie a korzo s Černého plastikou,“ uvedl dále za Czech Press Photo Radek Polák.

Na existenci centra upozorňuje právě dvanáctimetrová socha Davida Černého Trifot zhotovený z nerezu v různých variantách povrchové úpravy. Má podobu oživlého kráčejícího monstra, jehož hlavu tvoří soubor fotoaparátů reálných značek a typů a nohy stativy. Soubor fotoaparátů představuje vývoj oboru fotografie za poslední desítky let.