Uprchlíci i plavci. Czech Press Photo vystavuje nejlepší novinářské fotografie

Co zachytily v letošním roce nejlepší novinářské snímky? Na Staroměstské radnici v Praze začíná výstava Czech Press Photo 2015. Dění v Česku i ve světě dokumentují desítky fotografií, včetně vítězné, zachycující apokalyptický obraz z uprchlické krize. Prohlédněte si část z nich i ve fotogalerii tohoto článku.

„Snímek migrantů chaoticky padajících přes sebe, ve snaze překonat maďarskou hranici, v sobě obsahuje nejen žurnalistickou informaci a symboliku současné uprchlické krize v Evropě, ale je zároveň i vizuálně silným obrazem připomínajícím apokalyptická malířská plátna velkých mistrů,“ ocenila porota. Vítěze soutěž vyhlásila v říjnu tohoto roku. 

Vítězný snímek pořídil fotograf MF Dnes Jan Zátorský na hraničním přechodu Röszke-Horgoš, oddělujícím Maďarsko a Srbsko. Na radnici je vystavena celá Zátorského série Uprchlíci na maďarsko-srbské hranici. Aktuální uprchlické téma se odrazilo i v kategoriích Aktualita, kde první místo obsadila Fotografie roku, a Reportáž. 

Czech Press Photo na výstavě (zdroj: ČT24)

Spolu s fotografiemi byla oceněná i videa, v této kategorii uspěla Česká televize. Připomeňte si vítěznou reportáž Vavřince Menšla Korunová Bedřiška z kriminálu:

Korunová Bedřiška z kriminálu (zdroj: ČT24)

Výstava Czech Press Photo se pro veřejnost otevře 16. prosince a přístupná zůstane do konce ledna. V předvečer zahájení budou předány vítězům ceny. 

  • Soutěž Czech Press Photo se letos konala pojednadvacáté.
  • Porota posoudila 3700 fotografií od 278 autorů z České a Slovenské republiky a udělila v osmi kategoriích vždy po třech cenách a celkem deset čestných uznání.
  • V kategorii videa se účastnilo 38 autorů s celkovým počtem 52 videí.