SKUTR nastudoval Mozarta: Ostravou zní Dobrotivost Titova

Ostravou zní Dobrotivost Titova (zdroj: ČT24)

Národní divadlo moravskoslezské (NDM) nastudovalo Mozartovu operu La clemenza di Tito (Dobrotivost Titova). V Ostravě dílo zní poprvé. Hudebního nastudování se ujal Jakub Klecker, režijní koncepce je dílem tandemu SKUTR čili Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského.

Ústřední postavou opery je římský císař Titus, jehož se snaží zavraždit dcera bývalého císaře Vitellia, kterou Titus odmítl. Režijní dvojice Kukučka a Trpišovský posadila nového vládce Říma do moderního proskleného paláce, ve kterém jsou všichni více doma než on sám. 

Opera měla světovou premiéru před 225 lety, 6. září 1791 v Praze v Nosticově divadle (dnes Stavovském). Vznikla na objednávku českých stavů u příležitosti korunovace Leopolda II. českým králem. Libreto napsal Caterino Mazzola podle Pietra Metastasia.

Operou se Mozart navrátil ke stylu svých počátků

Inscenací zároveň NDM připomíná 260. výročí narození skladatele. Wolfgang Amadeus Mozart složil 626 hudebních děl světského i duchovního charakteru, z toho jednadvacet oper. Největšího úspěchu z nich v současné době dosahují Figarova svatba, Don Giovanni a Kouzelná flétna.

„Vzhledem k tomu, že se tyto opery společně s Cosi fan tutte objevily na prknech NDM v letech 2003 až 2009, rozhodli jsme se tentokrát uvést jeho předposlední operu La clemenza di Tito, kterou se Mozart navrátil ke stylu svých počátků,“ uvedla dramaturgyně Eva Mikulášková.

Pod taktovkou hudebního ředitele Jakuba Kleckera vystupují v hlavních rolích Mikolaj Adamczak a Jana Šrejma Kačírková. Druhá premiéra opery La clemenza di se koná 8. října v Divadle Antonína Dvořáka. Opera je nastudována v italském originále s českými titulky.