Be2Can: To se takhle sejdou Zlatý lev, medvěd a palma v českém kině

Začíná přehlídka Be2Can (zdroj: ČT24)

Za zkratkou Be2Can se skrývají názvy velké festivalové trojky: filmových přehlídek v Berlíně, Benátkách a Cannes. Výběr snímků z těchto přehlídek, včetně vítězných titulů posledních ročníků, mohou od 6. do 12. října vidět diváci v pěti českých kinech. Na konci měsíce se Be2Can přesune také na Slovensko.

O hlavní program – Premiérovou sekci – nebudou ochuzeni návštěvníci v žádném ze zapojených měst, tedy v Praze, Brně, Olomouci, Ostravě a ve Zlíně.

Seznámí se hned s dvěma festivalovými vítězi: s držitelem Zlaté palmy z Cannes, sociálním dramatem Já, Daniel Blake a držitelem Zlatého lva z Benátek, dramatu o citové manipulaci Zdaleka. Promítat se bude také „sociální detektivka“ bratří Dardennů Neznámá dívka či otevřený německý film o právu na potrat 24 týdnů

Tuniskou romanci Hedi,  kterou Berlinale ocenilo jako nejlepší debut, přijede osobně uvést režisér Mohamed Ben Attia. „Hedi je klíčovým titulem Be2Can, protože spojuje výraznou uměleckou kvalitu, aktuální výpověď a nové talenty,“ domnívají se pořadatelé. Hlavním hrdinou je introvertní mladík, který postupně nalézá odvahu vymanit se z vlivu manipulativní matky.

Diváci v pražské Lucerně pak budou mít možnost zajít ještě na sekce Zvláštní uvedení a Fokus. První z nich mimo jiné představí vítěze Berlinale, stylizovaný dokument o uprchlické krizi Fuocoammare: Požár na moři, či konverzační novinku Wima Wenderse Krásné dny v Aranjuez, která 20. října zároveň vstupuje do české kinodistribuce.

Fokus pak má za cíl dodat divákům širší kontext k současné festivalové kinematografii – i prostřednictvím starších titulů. Do kin se tak vrátí lesbické drama Život Adele nebo oscarový Saulův syn. Sekci doprovodí přednášky a diskuse.