Přečti je všechny! Nadšenci místo pokémonů loví knihy

V Belgii vznikla edukativní varianta populární hry na lovení pokémonů pomocí mobilní aplikace. Její účastníci však ukrývají a hledají knihy. Desetitisíce fanoušků hry jsou zatím ve spojení na sociální síti. Brzy by měla vzniknout mobilní aplikace.

V bruselském parku naproti belgickému královskému paláci už dva měsíce tráví čas lovci populárních pokémonů. Nově se však o svou zónu musí dělit, protože místo si zamilovali také bruselští lovci knih. Na rozdíl od virtuálních tvorů tu hledají skutečné publikace.

Vypustit knihy do divočiny

„Nejlepší ze všeho je schovávání,“ říká lovkyně knih Carole Dauwová, která v parku ráda knihy ukrývá, nebo jak říkají sami lovci: vypouští knihy do divočiny. Publikace musí být pochopitelně vždy zabalená v igelitu, aby ji nezničil případný déšť. Pak už je třeba skrýš jenom zdokumentovat a dát indicii do příslušné skupiny na Facebooku.

Nadšenci místo pokémonů loví knihy (zdroj: ČT24)

Popis úkrytu je pouze dobrovolný, hledat se může podle pouhé fotografie. Šťastný nálezce by měl knihu přečíst, napsat do skupiny svůj názor a knížku zase vypustit. Hru vymyslela učitelka Aveline Gregoirová, když se její vlastní synové zamilovali do lovení pokémonů.

„Ukryla jsem první knihy a říkala jsem si, že samo to fungovat nebude. Tak jsem spustila skupinu na Facebooku a zájem byl hned veliký,“ vypráví. K belgickým Lovcům knih už se přidalo více než 70 tisíc lidí a rozšířila se také nabídka publikací, které se dají najít, od pohádek po horory.

„Je to moje učitelská profese, co mě vede k tomu, abych lidi ve větší míře vedla k četbě. Třeba si knihy nakonec zamilují,“ doufá Aveline Gregoirová. A zdá se, že se to daří. Milovníci knih už loví nejen za hranicemi Bruselu, ale dokonce za hranicemi celé Belgie. V Liberci se objevila česká skupina lovců knih s podtitulem Přečti je všechny!