Hra, která zvedla lidi z gauče. Americké muzeum holocaustu už lov pokémonů zakázalo

Aplikace na lovení pokémonů pobláznila svět (zdroj: ČT24)

Lovci pokémonů po celém světě čekají, až bude veleúspěšná bezplatná aplikace k dostání v jejich zemi. Nová hra Pokémon GO se už v USA dostala mezi nejstahovanější. Lidé ji hrají u kostelů, v národních parcích a na nejrůznějších pamětních místech. Někde to ale není moc etické. Třeba Americké muzeum holocaustu nebo Arlingtonský národní hřbitov už lovce pokémonů vyzvaly, aby šli raději jinam.

Hra Pokémon GO se podobá „geokešingu“, při němž se pátrá po „keškách“. Probíhá tak, že hráč se na obrazovce telefonu pohybuje v oblasti, ve které se v daném okamžiku skutečně nachází, a hledá virtuální pokémony.

Na zastávkách, takzvaných „pokéstopech“, se dají získat vejce, lektvary nebo „pokébally“ k chytání pokémonů. V tělocvičnách se zase hrají zápasy.

Mezi lidmi vyvolala aplikace hotové šílenství, všichni se najednou zvedli z gaučů a vyrazili lovit barevné postavičky. Během jediného týdne si hru pořídily desítky milionů lidí.

Producenty jsou herní vývojář Niantic a firma Pokémon Company. Minulý týden byla aplikace spuštěna v USA, Austrálii a na Novém Zélandu, brzy se má objevit i v Japonsku, odkud pokémoni pocházejí.

Manažer Kengo Suga z firmy Niantic se na Twitteru Japoncům omlouval, že zatím musí čekat. Rozhněvané Japonce frustruje, že videohru už mají k dispozici jinde ve světě a považují to za záludný marketingový tah. Akcie japonského výrobce herních konzolí a her Nintendo ale vzrostly o více než pětinu díky naději, že zájem o novou videohru zvýší zisk firmy.

V Kanadě frustrovaní lovci pokémonů kreslí barevná zvířátka na různých místech, která poté sdílejí on-line. Vznikají také aplikace, které se snaží hru napodobit, jako „Go catch 'em all!“, v Číně je to pak „City Spirit GO“.

Australský marketingový konzultant skončil ve firmě v Singapuru poté, co se na Facebooku vyjádřil urážlivě na adresu země kvůli tomu, že hru nemají.

Někteří ale vidí v aplikaci obchodní příležitost – například američtí taxikáři nabízejí dvouhodinové jízdy, během nichž lidé mohou hledat pokémony.

Hra Pokémon GO
Zdroj: Sam Mircovich/Reuters

Aplikace pomohla malému chlapci v Arizoně, který byl přehřátý a dehydratovaný, když ho objevila žena, která právě lovila pokémony.

Horší zkušenost má mladá žena z Wyomingu, která se vydala hledat pokémony k řece a náhodou objevila mrtvolu. Trojice amerických kriminálníků zase využila „pokéstop“ k nalákání hráčů, které následně okradla.

Některá místa, kde se hraje, jsou z etického hlediska problematická. „Hrát Pokémon GO v památníku věnovanému obětem nacismu je krajně nevhodné,“ konstatoval ředitel komunikace Andy Hollinger. Muzeum chce zajistit, aby bylo z aplikace odstraněno.

Jeden z hráčů měl v památníku chytit Koffinga – malého létajícího pokémona, který je plný toxického plynu a má na sobě lebku se zkříženými kostmi.

Také Arlingtonský národní hřbitov nepovažuje hru za vhodnou a požádal všechny návštěvníky, aby se této činnosti zdrželi. Citlivá místa mohou lidé nahlásit na internetových stránkách aplikace.

Lovci pokémonů byli spatřeni i v Osvětimi v Polsku, muzeu holocaustu v Los Angeles, newyorském památníku útoků z 11. září, washingtonském památníku obětí vietnamské války nebo v národních parcích.

Služba národního parku, která dohlíží na Památník veteránů z Vietnamu, Washingtonský a Lincolnův památník, naopak na Facebooku zveřejnila selfie s pokémony. „Pamatujte, že je třeba respektovat památník a jiné návštěvníky,“ upozornila přitom hráče.

Mluvčí National Mall Mike Litterst řekl CNN, že s hrou dosud žádné problémy nebyly. „Dokud to neruší ostatní nebo atmosféru u památníku, tak s tím nemáme problém,“ podotkl.

Nová hra pobláznila i tisíce lidí v Česku přesto, že se tu oficiálně zatím neprodává. „Myslím si, že je to hlavně moje generace. To jest okolo dvaceti, pětadvaceti, protože my jsme na tom vyrůstali,“ říká studentka pedagogiky Eliška, která v ulicích chytá virtuální zvířátka a příšerky dvě až tři hodiny po práci.

Je inteligentní bytost vyskytující se v japonských videohrách společnosti Nintendo a později ve stejnojmenném kodomo (dětském) anime seriálu, sběratelské karetní hře a v komiksu (Manga) doprovázejícím tyto videohry. Název pokémon vychází z japonského Poketto Monsutá – kapesní příšerky.

Původní hru vytvořil Satoši Tadžiri a byla publikována společností Nintendo pro Game Boy. Hry, seriál i filmy jsou přeloženy do několika světových jazyků. Vysílány byly i v Česku.

Zdroj: Wikipedie

Pikaču
Zdroj: ČTK/AP/Frank Franklin II