Zazpíváme, co nelze říct. Rekviem v Terezíně jako způsob vzdoru

Rekviem vzdoru jako připomínka Terezína (zdroj: ČT24)

Verdiho Defiant Requiem, tedy rekviem vzdoru, patřilo k uměleckým dílům, které vězňům terezínského ghetta pomáhala vzdorovat útlaku. Jako připomínka hrůzy druhé světové války zazněla skladba v úterý ve Vídni na vzpomínkovém multimediálním koncertě. Hudbu v podání Orchestru Vídeňské akademie a Českého filharmonického sboru Brno doplnily výpovědi přeživších a scénické čtení.

Podle vzpomínek přeživších pomáhalo umění vězňům v Terezíně udržet si lidskou důstojnost. Verdiho rekviem pro ně upravil skladatel Rafael Schächter, který se snažil v ghettu organizovat kulturní život. Konce války se nedožil, zemřel v roce 1945 při transportu do Osvětimi.

Uvedeno bylo rekviem v terezínském nastudování šestnáctkrát, naposledy před nacisty v době, kdy do ghetta přijeli zástupci Mezinárodního červeného kříže. Vystoupení mělo dokázat, že lidé v Terezíně žijí svobodně. Z toho vzešlo i motto projektu: zazpíváme nacistům to, co jim nemůžeme říct.

Neměli co jíst, všichni byli nemocní, vyčerpaní, protože hodiny otrocky pracovali, ale když zkoušeli rekviem, říkali, že kručení v břiše přestalo. Bylo to pro ně nové jídlo, nová výživa.
Murry Sidlin
autor projektu

Autor aktuálního projektu a dirigent Murry Sidlin v něm spojil klasické provedení, videoprojekce, čtení ze vzpomínek pamětníků a vlastní komentáře. S touto úpravou vystupuje po světě. Ve Vídni padla volba přizvat k orchestru Vídeňské akademie i brněnský filharmonický sbor, který s rakouským tělesem často vystupuje.

„V určitých momentech přestane hrát orchestr, hraje jen klavír, jak sbor, tak sólisté ale zpívají dál. Je to připomínka, že v Terezíně bylo Verdiho rekviem prováděno pouze s klavírem,“ podotkl k současnému nastudování sbormistr Petr Fiala.

Skladatel Rafael Schächter vězněný v Terezíně
Zdroj: ČT24

Projekt je putovní a v rakouské metropoli byl uveden pouze jednou. Defiant Requiem zazní ale ještě na konci ledna v britské premiéře v katedrále v Durhamu a v plánu je po několika letech i návrat do Česka, kde byla skladba uvedena v roce 2013 v Chrámu sv. Víta.