Vlasta a Markéta Prachatické poprvé společně vystavují

Společná výstava Vlasty a Markéty Prachatických (zdroj: ČT24)

Obě rády pracují s detailem. Jedna v sochařských portrétech, druhá v knižní ilustraci. Společnou výstavu matky a dcery - Vlasty a Markéty Prachatických - instaloval do pražské Galerie 1. patro další člen rodiny: manžel, otec a světově uznávaný umělec Stanislav Kolíbal.

Vlasta Prachatická se ve své tvorbě zaměřila na sochařský portrét. Při práci s hlínou do hloubky prozkoumává lidskou tvář, její výraz a charakter. „Každá hlava je nějakým způsobem zajímavá, všechny vyjadřují psychologii dotyčného člověka. Výraz obličeje promlouvá o mnohém, co ten člověk zažil,“ domnívá se.  

Pro Národní divadlo v Praze vytvořila portrét Bohuslava Martinů, pro pražskou Městskou knihovnu pamětní desku Vincence Kramáře, pro park v Jaroměři zase portrét Josefa Šímy. Své hlavy má rozeseté po Česku, ale třeba i ve Vídni.

Dcera Markéta se ve své tvorbě vydala cestou knižní ilustrace, i tak ale mají jejich práce něco společného - zájem o detail. Věnuje se převážně dětským knihám, ilustrovala ale i Kralickou Bibli nebo Kafkovu proměnu.

Za komunismu sice nesměla studovat, ale i jako samouk vyhrála řadu významných knižních cen. Tou zásadní bylo ocenění v roce 1984 za ilustrace ke Carrollově Alence v říši divů. Díky ceně se dostala i k ilustrování zahraničních titulů. Nakonec vystudovala až po roce 1989 na Camberwell College of Arts v Londýně.  

Své práce vystavují Vlasta a Markéta Prachatických společně vůbec poprvé. Pod názvem Portréty a kresby jsou v Galerii 1. patro k vidění do konce října.