Red Hot Chili Peppers vezou do Prahy nové album i staré hity

V pražské O2 areně v neděli večer vystoupí kalifornská kapela Red Hot Chili Peppers, která v červnu vydala nové album The Getaway. Za českými fanoušky přijede po čtyřech letech od svého posledního koncertu. „Nové album rozhodně nedělá ostudu tomu nejlepšímu, co kdy kapela nahrála. V Praze se tak máme nač těšit,“ napsal kritik Josef Rauvolf.

Aktuální desku The Getaway, kterou skupina natočila s novým kytaristou Joshem Klinghofferem, získá každý majitel vstupenky. Buď jako fyzický nosič, nebo v digitální podobě. „Na každé zakoupené vstupence je unikátní kód a link, na který se zájemce musí přihlásit. V digitální podobě ji zdarma půjde stáhnou hned, u fyzického nosiče je potřeba zaplatit dopravu,“ uvedl Petr Novák z pořadatelské agentury Live Nation.

Ohlédnutí za psychedelií

Skupinu Red Hot Chili Peppers tvoří zpěvák Anthony Kiedis, basový kytarista Flea (Michael Balzary), bubeník Chad Smith a kytarista Josh Klinghoffer, který roku 2010 po deseti letech nahradil Johna Fruscianta. Skupina nedávno ukončila dvacetiletou spolupráci s producentem Rickem Rubinem, kterého nahradil mladší producent Danger Mouse.

Podle Josefa Rauvolfa nové album ukazuje, že změna producenta nebyla k horšímu. „Bylo by asi marné čekat po třiatřiceti letech a deseti studiových albech nějakou zásadní změnu zvuku či stylu, nelze však neslyšet, jak jsou písně zvukově bohatší, barevnější, mají propracovanější aranže, zároveň také, jak se, byť někdy v detailech, ohlížejí do dávnějších dob psychedelie,“ napsal Rauvolf o desce The Getaway.

Blood Sugar Sex Magic

Red Hot Chili Peppers vznikli počátkem osmdesátých let, kdy kapelu založili někdejší spolužáci Kiedis a Balzary. V roce 1984 vydali stejnojmennou debutovou desku. Prvky funku a rapu na rockovém základě dávají jejich hudebnímu projevu nezaměnitelný zvuk. Skupina byť s občasnými personálními změnami hraje už přes tři desítky let.

Popularitu kapele počátkem devadesátých let přineslo zejména album Blood Sugar Sex Magic. Komerčně úspěšné byly i následující desky One Hot Minute a Californication. Kapela prodala více než 60 milionů alb, včetně pěti multiplatinových LP, a obdržela šest cen Grammy, včetně kategorií Nejlepší rockové album za nahrávku Stadium Arcadium, Nejlepší rockové vystoupení za Dani California, Nejlepší rocková píseň za Scar Tissue a Nejlepší hardrockové vystoupení za skladbu Give It Away.

Při koncertu před čtyřmi lety kapela na stadionu v pražském Edenu zahrála písně z alba I'm With You i staré hity. Show provázenou efektní projekcí podle pořadatelů sledovalo přibližně 24 tisíc diváků.