Plzeňský Busking Fest vybírá na pouliční umění do klobouku

Plzeň se chystá na největší festival pouličního umění v Česku. Pilsen Busking Fest podle pořadatelů přiblíží na několik dní západočeskou metropoli New Yorku nebo Berlínu, kde jsou veřejné prostory otevřené umělcům. V Česku se zájmy performerů a městských zastupitelů ne vždy shodují.

Do Plzně se na čtyři dny chystají muzikanti, tanečníci nebo divadelníci z celého světa. Z Portugalska přijede Till Sunday Pirate, hráč na didgeridoo, hudební nástroj australských domorodců, zahraje polský kytarista Mariusz Goli či řecká kapela Rom Royale a svou show předvede i Mantega Circus z Brazílie. Pořadatelé doufají, že zahraniční účinkující nejen rozhýbou městské ulice, ale také inspirují české buskery. 

Na jejich podporu sbírají pomyslné peníze do klobouku přes crowdfundingový portál. „Dopravit buskery z nejrůznějších koutů planety Země, zajistit jim nocleh a stravu přeci jen něco stojí. Ale věřte, že se vám za to přebohatě odmění svým vystoupením,“ přislíbil ředitel festivalu Jan Šinko.

Plzeňské ulice zaplní buskeři od 28. září do 1. října.

Plzeň patří k městům, které se rozhodlo pouliční umění regulovat. Vymezilo prostory, kde je busking povolen či tolerován, k nim patří například sady, a za jakých podmínek. A naopak vyhradilo prostranství, kde provozován být nesmí. Podobně busking reguluje Praha, Brno nebo Český Krumlov, proti těmto omezením se někteří umělci ohrazují