Trutnoff začíná se vzpomínkou na Havla, ale bez Plastic People

Začíná hudební festival Trutnoff, jedna z nejstarších akcí svého druhu v Česku. Takzvaný východočeský Woodstock vyrostl z undergroundu osmdesátých let a v současnosti přiváží hvězdy světové hudební scény. Letošní program zahajuje britský zpěvák Jake Bugg, který s sebou veze i svoji novou desku.

Letos je festival věnován nedožitým osmdesátým narozeninám Václava Havla, který byl jmenován náčelníkem festivalu. „Na hlavní scéně bude krátká projekce se vzpomínkou na Václava a v undergroundovém stanu se uskuteční různé debaty s literáty i politiky, občanskými aktivisty na různá témata,“ řekl zakladatel a pořadatel festivalu Martin Věchet.

Věchet: Václav Havel měl Trutnoff rád (zdroj: ČT24)

Mediální přestřelku v souvislosti s letošním Trutnoffem vyvolala zpráva, že organizátor akce Martin Věchet neoficiálně pozval někdejšího komunistického funkcionáře Miloše Jakeše. Veřejnost se to dozvěděla z videa, které bylo bez souhlasu autorů umístěno na sociálních sítích. Věchet však nedávno potvrdil, že Jakeš se na přehlídce neobjeví.

Česká stálice – undergroundová kapela Plastic People of the Universe –  bude kvůli pozvání někdejšího komunistického tajemníka Milouše Jakeše chybět. O tom, že ani v tvrdém jádru někdejšího undergroundu není k této věci jednotné stanovisko, svědčí plánovaná účast nové kapely bývalého klávesisty Plastiků Josefa Janíčka, nazvané Kade Chim, písničkářky Dáši Vokaté, která vystoupí ve dvojici s hercem, ale také hudebníkem Oldřichem Kaiserem.

Program zahájí britský písničkář Jake Bugg

Na nejstarší české hudební přehlídce se tradičně vystřídají kapely různých žánrů. Program zahájí britský písničkář Jake Bugg. Jake Bugg se proslavil už jako osmnáctiletý mladík, který sám s kytarou a charakteristickým hlasem ovládl prostor vytvořený kdysi Johnny Cashem nebo Bobem Dylanem. Uplynuly čtyři roky a zpěvák se ze svého image pokusil vykročit letošním albem On My One, na němž podstatně víc koketuje s popem.

Přesné termíny všech dalších hvězd festival tradičně tají. Mezi nejvýznamnějšími budou třeba britští Skunk Anansie, koncem devadesátých let jedna z nejzajímavějších britpopových skupin. Vystoupí také ve střední Evropě populární taneční projekt Parov Stelar, který patří k zakladatelům módního elektro-swingového zvuku.

Diváci se mohou těšit i na koncerty metalových Soulfly a Fear Factory. Na festival přijede i skupina kubánských disidentů Porno Para Ricardo. Festival poprvé navštíví Richard Müller s kapelou.

Trutnoff začíná se vzpomínkou na Havla, ale bez Plastic People (zdroj: ČT24)

Z českých umělců na tamním pódiu vystoupí Stromboli, Monkey Business, Visací zámek, Mňága a Žďorp, Hudba Praha a Michal Ambrož, Sto zvířat nebo Jablkoň. „Mezi stálice patří třeba kapela Garáž,“ řekla hlavní pořadatelka Eva Navrátilová.

Vydáno pod