Filmová upoutávka týdne: Rachel Weiszová skrývá tajemství mnoha identit

Jaký by to byl život, kdyby člověk mohl přebíhat od jedné identity ke druhé a nenechávat se svazovat s jedním místem a jednou prací? Film Známá neznámá (v originále Complete Unknown) se na to pokusí zodpovědět. Na pomoc k tomu má zástup zkušených herců – v hlavních rolích Rachel Weiszová a Michael Shannon.

Pro některé české diváky není film Joshua Marstona úplně neznámou. Od začátku roku sice brázdil hlavně plátna amerických festivalů, ale podařilo se ho získat i pro letošní Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, kde ho představili tvůrci včetně Michaela Shannona.

Americký herec hraje ve Známé neznámé ústřední roli muže, který slaví narozeniny, ale večerní oslavu ovlivní jeden host, tvář, kterou už roky neviděl a která předstírá, že je někdo úplně jiný. Ženu opředenou tajemstvím si zahrála Rachel Weiszová. Jaký byl mezi nimi vztah a co pro ně bude znamenat hluboká propast času, se zodpoví během jedné noci. Weiszová Shannonovi odhalí tajemství svých mnoha identit, a jak naznačuje trailer, bude Shannon čelit otázce: Chceš se přidat?

Michael Shannon ve filmu Complete Unknown
Zdroj: IFC Films

Oba dva herci už v minulosti prokázali, že charakterní a náročné role zvládají. Shannonovo jméno je jen letos spjato s více než deseti snímky. Tradičně se objevuje ve filmech Jeffa Nicholse jako Shelter (2011), Bahno z Mississippi (2012) nebo Půlnoční dítě (2016). Oscarovou nominaci má za spolupráci se Samem Mendesem na Nouzovém východě (2008). Komiksoví fanoušci ho ale znají hlavně díky roli Supermanova oponenta – generála Zoda ve filmu Muž z oceli (2013).

Rachel Weiszová si také zkusila trikovou podívanou s Mumií (1999) Stephena Sommerse, komiksovým Constantinem (2005) či Mocným vládcem Oz (2013) v režii Sama Raimiho. V kontrastu s tím je její účinkování v uměleckých projektech, jako byla loňská dvojice filmů Humr a Mládí.