Tyhle kytary jsou z „kostí New Yorku“

Tyhle kytary jsou z kostí New Yorku (zdroj: ČT24)

Obchod s hudebními nástroji v newyorské čtvrti West Village vypadá na první pohled jako každý jiný. Jenže se tam vyrábějí kytary, které si získaly Lou Reeda nebo Boba Dylana. Je v nich totiž kus samotné metropole. A to doslova. Vznikají ze dřeva z newyorských domů.

„Jsou to kytary z kostí New Yorku,“ říká o svých nástrojích výrobce Rick Kelly. Hudební nástroje vyrábí ze dřeva newyorských budov. Myšlenku mu vnukl před deseti lety filmový režisér Jim Jarmusch. „Předělával střešní trámy ve svém podkroví. A chodil zároveň do mého obchodu, trochu jsem ho znal. Nabídl mi dřevo, tak jsem řekl, že ho beru,“ říká Rick Kelly.

Dřevo na svoje kytary vybírá velmi pečlivě. Zjistil, že v New Yorku se v devatenáctém století používalo na stavbách především borovicové dřevo z lesů v blízkém Adirondackém pohoří. Po desetiletích, kdy sloužilo v budovách, je podle něj pro výrobu kytar ideální.

„Je to jistý druh alchymie, ke kterému dochází zejména na střechách, kde bývá přes čtyřicet stupňů Celsia ve dne, ale v noci je tam zase chladno,“ vysvětluje. Materiál získal také ze srbské ortodoxní katedrály, která vyhořela, nebo z ikonického hotelu Chelsea.

Rozlité pivo Boba Dylana

Někteří klienti z řad známých osobností přišli s přáním získat kytaru z určité budovy podle vlastního výběru. „Co se týče Boba Dylana, chodíval do Chumley's, což je ten starý bar. Zajímalo ho, jestli je ve dřevě, které odtud pochází, pivo, které kdysi rozlil na podlahu,“ směje se Kelly.

Kytary prodává Rick Kelly v přepočtu za šedesát tisíc korun. Zájem je velký. Svůj úspěch vidí Rick Kelly v jedné důležité věci. Jak sám říká, jeho kytary nehrají jen obyčejné písničky. Jeho kytary hrají New York.