Romantika na Krymu. Moskva vystavuje Ivana Ajvazovského

Rozsáhlé dílo jednoho z největších malířů ruského romantismu Ivana Ajvazovského představuje Treťjakovská galerie v Moskvě. Většinu děl vytvořil na rodném Krymu, kde ho proslavily především mořské scenérie. Celkově namaloval více než šest tisíc obrazů a už za svého života vystavoval v evropských i amerických metropolích. Průřez jeho tvorbou připravila ruská stání galerie k dvoustému výročí jeho narození.

Ze všech námětů malíři učarovalo hlavně moře. Vodní živel velmi dobře ho znal, pozoroval ho celý život. Ivan Konstantinovič Ajvazovskij z rodiny arménských přistěhovalců se narodil v přístavním městě Feodosija na pobřeží Krymu v roce 1817, kdy poloostrov patřil pod ruské impérium. Po studiu umění na akademii v Petrohradě procestoval Evropu, v Itálii žil čtyři roky, navštívil také Velkou Británii a Německo.

Zbavit dílo stereotypů

K Černému moři se vrátil jako oficiální malíř námořnictva. Později se stal profesorem na petrohradské akademii. Rozsáhlé dílo klíčového tvůrce ruského romantismu nyní ovládlo slavnou Treťjakovskou státní galerii v Moskvě. „Naším cílem je zbavit jeho dílo stereotypů, které se kolem něj v posledních letech objevily. Nechceme k němu dodávat další významy, ale spíš odhalovat to, co do každého obrazu sám vložil,“ vysvětluje záměr výstavy ředitelka Treťjakovské galerie Zelfira Tregulova.

Moskva vystavuje Ivana Ajvazovského (zdroj: ČT24)

Ajvazovskij vytvořil dohromady kolem šesti tisíc prací. Vybraných sto maleb a padesát grafik galerie svezla do Moskvy z celé země, aby ukázala to nejlepší z jeho díla. Už ve své době patřil k umělecké elitě, mezi Rusy je populární dodnes. Na jeho výstavu denně stojí frontu a ještě než začala, prodalo se víc než 20 tisíc vstupenek přes internet.

Moře ve všech podobách

„Výstava je úžasná, pochopitelně. Ajvazovského dílo je naše historie, byl kronikářem ruské flotily a opravdovým géniem, který dokázal namalovat moře ve všech jeho podobách,“ říká spokojená návštěvnice expozice.

Tvorba Ivana Ajvazovského se prosadila také v zahraničí, měl několik autorských výstav v Evropě a ve Spojených státech. Kromě umění se věnoval archeologii nebo ochraně památek na Krymu. Pohřben je v arménském kostele v rodné Feodosiji, kde založil školu umění.

Výstava v Treťjakovské státní galerii, která kromě obrazů prezentuje také dokumenty z malířova života nebo modely lodí a námořní kompasy, potrvá až do dvacátého listopadu.