Jadernou reakci nahradil v Temelíně na jeden večer Mozart

Filharmonici zahráli v Temelíně Mozarta (zdroj: ČT24)

V jaderné elektrárně Temelín zazněl Mozart. Kvarteto Jihočeské filharmonie využilo odstávky chladicí věže číslo tři a zahrálo mimořádně za nejpřísnějších bezpečnostních opatření jen pro tři desítky posluchačů. Muzikanti hráli bez generální zkoušky a akustika 155 metrů vysoké chladicí věže je překvapila. „Museli jsme se vypořádat s ozvěnou, která nám všechno, co jsme zahráli, vracela po dvou vteřinách zpátky. Jinak to ale bylo strašně příjemné,“ řekl houslista Martin Týml.

V netradičním prostředí zazněly skladby Wolfganga Amadea Mozarta. Kvarteto, které v Temelíně vystoupilo, tvoří první hráči orchestru Martin Týml, Kristýna Kočová, Eva Mrkvicová a Jiří Šlechta. „S myšlenkou koncertu uvnitř Temelína si pohráváme už dva roky. Chladicí věž je neskutečný obrovský prostor s neopakovatelnou akustikou, ale udělat uvnitř koncert je z bezpečnostních a provozních důvodů strašně složité. Ale najednou se vyskytl termín,“ uvedl ředitel Jihočeské filharmonie Otakar Svoboda.

Pro hudební těleso to ale nebylo premiérové vystoupení v netradičním prostoru. V minulosti zahrálo například na Stezce korunami stromů, která se nachází u lipenské přehrady. Jihočeská filharmonie má v plánu ještě jeden mimořádný koncert. Podrobnosti zatím tají. Její šéf ale už teď předeslal, že chladicí věž jaderné elektrárny to zřejmě nepřekoná.