Anabáze Petra Nikolaeva: Legie jsou největší kapitola české armády

Petr Nikolaev: Legie jsou největší kapitola české armády (zdroj: ČT24)

Ovládli transsibiřskou magistrálu a jejich hrdinství obdivoval celý svět. Zhruba 60 tisíc československých legionářů se v roce 1917 zasloužilo o jednu z nejvýraznějších kapitol českých dějin. Přesto se o nich prý málo ví. Změnit to chce režisér Petr Nikolaev, který chystá o legionářích hraný velkofilm. Už nyní má však premiéru hodinový dokument s názvem Anabáze, který příští týden odvysílá také Česká televize.

Osudy legionářů jsou filmařsky téměř nepopsaný list. Už tento fakt láká režiséra Petra Nikolaeva, který se o historická témata dlouhodobě zajímá. Jeho dědeček byl navíc legionář (byť ne v Rusku), popravený za heydrichiády.

„Chceme nejen připomenout hrdinství lidí, kteří před sto lety nasazovali životy, ale chtěli bychom pozvednout národní hrdost a sebevědomí, protože jde o nejslavnější vojenskou kapitolu v moderní historii Československa a České republiky,“ vysvětluje Nikolaev.

Filmařům se podařilo shromáždit zhruba 70 procent rozpočtu, snímek s pracovním názvem Legionáři – sibiřská anabáze vzniká mimo jiné s přispěním České televize. Natáčení začne letos.

„Koncem roku bychom chtěli předtočit zimu, pokud bude nějaký sníh. Nebudeme ale točit v Rusku, protože tamní atmosféra není tomuto tématu nakloněná, dodnes se o nás hovoří jako o Běločeších a nepřátelích,“ říká Nikolaev. „Pochopil jsem, že bude lepší obrátit se na státy, které patří do Evropské unie, jako pobaltské státy a Polsko, které tomu tématu budou lépe rozumět,“ dodává režisér.

V Čeljabinsku štáb zadržela ruská policie

Jako „vedlejší“ výsledek přípravy legionářského velkofilmu zatím vznikl hodinový dokument Anabáze. Zachycuje putování režiséra Nikolaeva a producenta Jiřího Průši po stopách legionářů. Filmaři projeli slavnou Transsibiřskou magistrálu, již legionáři v roce 1918 ovládli, a tím dopomohli k rychlejšímu konci války. Při natáčení v Čeljabinsku štáb zadržela ruská policie kvůli nepovoleným záběrům jedoucího vlaku.

„Pro nás bylo důležité poznat ta místa a zvážit, jestli by se tam dalo natáčet,“ vysvětluje Nikolaev. Během cesty mimo jiné mapovali historické legionářské památníky. „Komunistický režim to nerad viděl, takže pomníky, které tam byly, tak kromě Vladivostoku zmizely. Často to byly pomníky, které nechali postavit samotní Rusové, protože během bolševického teroru pro ně českoslovenští legionáři byli hrdinové.“

Dokument Anabáze odvysílá v pondělí 13. června večer ČT2. Hrané drama tvůrci uvedou do kin v příštím roce, na který připadá stoleté výročí bitvy u Zborova, významné právě zapojením československých jednotek.

  • Legie v Rusku byly jednotky složené z dobrovolníků, kteří se hlásili do carské armády a vytvořili Českou družinu. Ta se postupně přeměnila v Československé vojsko na Rusi o síle tří divizí. Legionáři se vyznamenali zejména v bitvách u Zborova a Bachmače proti rakousko-uherským a německým vojskům. Převzali kontrolu nad Transsibiřskou magistrálou, kterou drželi v bojích proti Rudé armádě i s pomocí 63 vlaků o 40 vagonech. Do vlasti se vrátili po strastiplném putování na lodích plujících z Vladivostoku.