Režiséra Nikolaeva v Rusku krátce zatkla policie, natáčel vlak na nádraží

Smazat pořízené záběry museli čeští filmaři poté, co je v Čeljabinsku krátce zadržela ruská policie. Na nádraží si totiž natáčeli jedoucí vlak. Režisér Petr Nikolaev a producent Jiří Průša jsou v zemi kvůli plánovanému natáčení filmu o československých legionářích. Jejich příběh není dle jejich soudu širokou veřejností doceněn. To chtějí změnit.

„Nemohl jsem Petra odehnat z kolejiště. Stále filmoval, až ho sebrali. Já jsem pak běhal kolem a snažil se pochopit, kam ho odvedou,“ vzpomíná producent Jiří Průša na nepříjemnost, která se odehrála v Čeljabinsku. „Řekli mi, že to buď smažu, nebo mě prostě zatknou. Je to škoda, tetelil jsem se blahem, jaké krásné záběry jsem udělal. Je to v luftu,“ lituje režisér ztraceného materiálu.

Filmaři se na Sibiř vydali kvůli připravovanému celovečernímu filmu, jímž plánuje uctít působení československých legionářů během a po skončení první světové války. „Chci vyprávět příběh mladých kluků, kteří jsou stejní jako ti dnešní, akorát se narodili o sto let dřív. Jedno léto je poslali na ruskou frontu bojovat,“ píše na svém facebookovém profilu režisér Petr Nikolaev.

Nikolaeva v Rusku zatkla policie, fotil na nádraží (zdroj: ČT24)

Společenského uznání a výsadního postavení se jim však dostalo jen během první republiky. „Nacisté i komunisté chtěli, aby se na ně totálně zapomnělo. Po sametové revoluci vzniklo jenom pár dokumentů,“ chápe Nikolaev postoj společnosti k legionářům jako křivdu.  

„Jsem pevně přesvědčen, že národ má povinnost jich vzpomenout. A kdy jindy než v období stého výročí a jak jinak než velkým celovečerním filmem?“ argumentuje režisér. „Jedná se o největší vojenský úspěch, kterého naši vojáci kdy dosáhli,“ připojuje další důvod Průša a dodává, že se spoléhá na podporu lidí i institucí v České republice.

V současné době se dolaďuje druhá verze scénáře, která by měla příběh uspokojivě zasadit do historického kontextu, filmaři by film rádi uvedli do kin již v roce 2017 u příležitosti 100. výročí bitvy u Zborova.

Blog Petra Nikolaeva a Jiřího Průši o jejich putování Sibiří i příběhu československých legionářů čtěte zde.