Zemřel dramatik Shaffer, autor předlohy k Formanovu Amadeovi

V 90 letech zemřel anglický dramatik Peter Shaffer, autor hry Amadeus a scénáře ke stejnojmennému filmu, který natočil v roce 1984 režisér Miloš Forman. Shaffer tehdy dostal Oscara. Snímek zaznamenal ve své době nečekaný divácký úspěch, způsobil dokonce mozartománii.

Podle dramatikova agenta Shaffer zemřel během návštěvy Irska. V posledních chvílích mu dělala společnost jeho neteř.

„Peter Shaffer byl jeden z největších autorů své generace a Národní divadlo mělo nesmírné štěstí, že s ním mohlo mít tak plodný a kreativní vztah. Hry, jež za sebou zanechal, jsou trvalým dědictvím,“ ocenil Shaffera ředitel Národního divadla Rufus Norris.

Divadelní a filmový producent Brian Zeilinger považuje Shaffera za „génia, který za sebou zanechal úchvatnou práci“.

Americká filmová akademie přiřkla v roce 1985 Amadeovi hned osm sošek. Shaffer napsal scénář podle své původní divadelní hry o sváru mezi geniálním skladatelem Wolfgangem Amadeem Mozartem a jeho rivalem Antoniem Salierim.

„Je to konfrontace génia s průměrností,“ pojmenoval Shaffer hlavní téma hry, ve které nakonec Salieri Mozarta otráví, což si dramatik vymyslel.

Ukázka z filmu Amadeus (zdroj: ČT24)

Inscenaci podle Shafferova textu nastudovalo i několik českých scén - třeba brněnská Husa na provázku, pražské Vinohradské divadlo a Moravské divadlo v Olomouci. 

Peter Shaffer s Milošem Formanem
Zdroj: Martin Gust/ČTK

Celkem vytvořil Shaffer dvacítku ceněných divadelních her různých žánrů, z nichž některé byly stejně jako Amadeus zfilmovány. Hlavním tématem byly většinou vyhrocené lidské vztahy.

Mezi jeho známá díla patří Černá komedie, Soukromé ucho nebo Locika a libeček o fantaziích dvou osamělých žen z roku 1987 představuje „estetickou vzpouru proti ošklivosti“. „Rád píšu komedie, i když jsem jich napsal málo,“ svěřil se v roce 1997 při jedné z několika návštěv Prahy.

V Shafferově hře Equus si zahrál představitel filmového Harryho Pottera

Peter Shaffer a Daniel Radcliffe
Zdroj: Carmen Valino/ČTK/PA

Slavné je také psychologické mysteriózní drama Equus o dospívajícím mladíkovi, který je zodpovědný za brutální zohavení několika zvířat. V divadelní hře si nedávno zahrál představitel filmového Harryho Pottera Daniel Radcliffe a ve filmové adaptaci z roku 1977 Richard Burton. Snímek byl ve třech kategoriích nominován na Oscara.

V roce 1987 byl dramatikovi udělen Řád britského impéria, v roce 2001 byl povýšen do šlechtického stavu a o šest let později uveden do americké divadelní síně slávy.

  • Narodil se v roce 1926 v Liverpoolu do bohaté židovské rodiny, o pět minut později než jeho dvojče Anthony, také spisovatel.

    Vystudoval historii v Cambridgi a potom se dlouho hledal. Za druhé světové války pracoval jako horník v dolech, knihovník, literární kritik či prodával v knihkupectví.

    Na počátku 50. let spolu s bratrem napsali tři nevalné detektivky pod pseudonymem Peter Anthony. Jeho první hra Slaná země z roku 1954 se dočkala i televizní verze ve vysílání BBC.

    Potom se Shaffer přestěhoval do New Yorku, kde záhy prorazil Cvičením pro pět prstů (1958). 
    Poslední Shafferova hra s názvem Dar Gorgony měla premiéru v Londýně v prosinci 1992.