Janáčkův máj, hudby čas v Moravskoslezském kraji

Květen v Ostravě opět patří Janáčkově máji. Již 41. ročník mezinárodního hudebního festivalu zahájí Drážďanská filharmonie v Domě kultury. Přehlídka se uskuteční celkem na dvanácti místech v kraji.

Letošní program se ponese ve znamení spolupráce. Připraveno je devatenáct koncertů a téměř osmdesátka interpretů. „Poprvé zazní v rámci festivalu večer muzikálových melodií, uvedeme pět symfonických orchestrů a oslovit jsme se snažili i mladší posluchačskou generaci,“ shrnul nabídku ředitel Janáčkova máje Jaromír Javůrek. 

Letos je o mezinárodní festival klasické hudby mnohem větší zájem než loni. Už teď je vyprodáno osm festivalových koncertů, lístky na ten úvodní se prodaly za dvě hodiny. „Přehlídka má své publikum, které věří interpretům programu,“ říká o úspěchu Javůrek.

Začíná festival Janáčkův máj (zdroj: ČT24)

Zahajovací koncert Drážďanské filharmonie povede dirigent Michael Sanderling a své mistrovství během večera předvede také houslový virtuos a prezident festivalu Ivan Ženatý. Velký zájem je podle pořadatelů také o vystoupení houslového mistra Berlínských filharmoniků Guye Braunsteina a finského dirigenta Pietari Inkinena, galakoncert mezzosopranistky Dagmar Peckové nebo večer muzikálů.