Sbal prachy a vypadni? Ostravští gangsteři nejsou zrovna fachmani

Děj i postavy jako by vypadly z filmů Quentina Tarantina nebo Guye Ritchieho, tyhle „historky z podsvětí“ lze ale zažít v Ostravě. V Divadle Petra Bezruče tam na diváky čekají Fligny, koks a fachmani.

Gangsterská komedie je dílem francouzského dramatika alžírského původu Mohameda Rouabhiho. Ostravská scéna jeho společenskou satiru z francouzské periférie posunula k nadnárodní fresce o pokřiveném světě špinavých zlodějíčků. Peprný humor a svérázná poetika gangsterských loserů ale zůstala.  

„Hloupý automechanik, pak vůdce party, který nejvícekrát seděl a má nejvíce zkušeností, brutální feťák, který ničemu nerozumí, pak takový hlupáček a venkovský floutek a nakonec éterický bytůstek hovící si ve východních kulturách,“ představuje outsidery představitel jednoho z nich, herec Michal Sedláček.

Fligny, koks a fachmani u Bezručů (zdroj: ČT24)

Pětice zlodějíčků se rozhodne ukrást balík peněz ukrytý na zámku. Problém je, že mají svaly vyvinutější než mozek, do plánu se zamotá krasavice Pamela a všichni se stačí několikrát pohádat a pozurážet. Nešetří při tom vulgarismy, takže představení je vhodné pro diváky starší šestnácti let.

Na Fligny, koks a fachmany v režii Eduarda Kudláče se lze k Bezručům vydat do konce června ještě šestkrát. Divadlo chtělo sezonu zakončit zvesela. V té příští se na jevišti objeví Spalovač mrtvol nebo intrikán Richard III.