Na devadesát vypadá Hurvínek dobře. Cha chá!

Dřeváky, odstáté uši, skromné kudrliny a nezaměnitelný humor definuje loutku Hurvínka už devadesát let. Postavička, kterou vytvořil řezbář Gustav Nosek, se na jevišti poprvé objevila 2. května 1926 v přídavku komedie Rudolfa Nešvery Počestný dům v plzeňském divadle. U příležitosti jubilea v Chrudimi hostí speciální výstavu a slavit se bude večer i koncertem v pražském Karlíně.

Hurvínek slaví jakožto nejmenší Čech v karlínském Fóru společně s největším Čechem Karlem IV. Na scéně nebudou chybět pan Spejbl, Mánička, bábinka ani Žeryk. Část výtěžku Divadlo S+H podle své ředitelky Heleny Štáchové věnuje na výrobu zvonů pro kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého v Praze na Karlově. Koncert posléze ze záznamu odvysílá Česká televize.

Darebný synek a zmatený otec

Hurvínek poprvé pobavil publikum v Loutkovém divadle Feriálních osad v Řemeslnické besedě v Plzni. Ve dvacátých letech byl vodičem Spejbla Josef Skupa. Přemoudřelý otec vystupoval tehdy ve dvojici s Kašpárkem, ale Skupa věděl, že se k sobě moc nehodí, a tak přišel s nápadem přidat mu synka. S dvojicí vyrazil loutkoherec i mimo divadlo. Propůjčil jim hlasy do rozhlasových pořadů, na gramofonové desky a začal vydávat knihy. V roce 1930 přebudoval soubor na první českou profesionální loutkovou scénu - Divadlo Spejbla a Hurvínka.

Hurvínek byl nejprve oblečen v bílé košilce. Oděv se několikrát měnil, než byl ustálen do košile s kšandami.

Od roku 1954 začal Skupu alternovat Miloš Kirschner, a navázal tak na jeho tradici, že Spejbla a Hurvínka mluví vždy stejný herec. O dvacet let později se s ním střídal Martin Klásek; o osm let později se už definitivně stal jejich třetím „tátou“. 

K mužské loutkové dvojici se už v šedesátých letech připojila Mánička. V roce 1967 po Boženě Welekové převzala štafetu Helena Štáchová. V roce 1971 se k trojici oficiálně připojila paní Kateřina nebo bábinka, která se stala čtvrtou hlavní postavou spejblovského divadla.

Nahrávky Divadla S+H získaly celkem 32 zlatých a 25 platinových desek Supraphonu. Nejprodávanějším titulem je německá nahrávka Hurvínek und Herr Spejbl zum Geburtstag, které se prodalo 101 403 kusů zvukových nosičů. Českou nahrávku Vánoční kapr u Spejblů si koupilo 92 039 zájemců.

Hurvínek v Chrudimi (zdroj: ČT24)
Vydáno pod