Svět knihy ofoukne literatura severských zemí

Severské země jsou hlavním hostem dvaadvacátého ročníku mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy. Milovníci literatury se sejdou ve dnech 12. až 15. května na pražském Výstavišti, kde na ně bude osobně čekat až sedmnáct spisovatelů z Finska, Dánska, Norska, Švédska a Islandu.

Stánek severské literatury je postaven z kartonové stěny podle návrhu studentek ČVUT Markétou Rádkovou a Monikou Fišerovou a protne celý prostor střední haly Průmyslového paláce.

Největšími hvězdami budou Katja Kettuová z Finska, jejíž román Porodní bába se stal v Česku bestsellerem, a norský spisovatel Jostein Gaarder, autor publikace pro mládež o dějinách filozofie Sofiin svět. Dále Prahu navštíví dva držitelé Ceny Severské rady za literaturu Dán Kim Leine a islandský autor píšící pod pseudonymem Sjón.

Fenomén krimi číhá za každým stánkem

Svět knihy v průběhu udělí řadu cen, mezi nimi také Cenu Jiřího Theinera za šíření a propagaci české literatury v zahraničí, kterou obdrží Markéta Goetz-Stankiewiczová z Kanady. Dále budou oznámeni laureáti Ceny Jiřího Ortena, Anticeny Skřipec, dojde k vyhlášení Audioknihy roku, Slovníku roku 2015 a dalších.

Severské země jsou v posledních letech spojovány hlavně s krimi žánrem. V rámci tématu Fenomén krimi však na festivalu naleznou místo také čeští a jiní zahraniční kritici či interpreti audionahrávek detektivních příběhů. Dalšími z tematických okruhů jsou Město jako literární kulisa a Vaříme s knihou.

Součástí veletrhu bude i 10. ročník projektu Das Buch představujícího tvorbu současných německy píšících autorů. Pořadatelé uvedou šest spisovatelů a dva nové překlady románů o Raineru Mariovi Rilkovi a malíři Chaimu Soutinovi.