Minulost a příbuzné nelze změnit, platí i v druhé řadě První republiky

Jak pokračují osudy rodu Valentů? Výpravný dobový seriál První republika pokračuje v příběhu jedné rodiny na pozadí událostí v meziválečném období Československa. Druhou řadu začne Česká televize natáčet v listopadu letošního roku.

„V druhé sezoně zachováme základní atributy tohoto výpravného seriálu, rodinné osudy, napětí i dějové vazby na milníky meziválečného Československa,“ naznačil kreativní producent seriálu Jan Maxa.

Minulost se vrací

Příběh rodiny Valentů by měl pokračovat až do konce druhé světová války. V první řadě jej tvůrci začali vyprávět v roce 1918, děj druhé řady začne o deset let později. Z vězení domů se vrací „záporák“ Jaroslav s odhodláním získat zpátky respekt ve společnosti i úspěch v obchodu. Druhá řada chce jeho postavu trochu rehabilitovat.

„Jaroslav je vždy připraven udělat vše pro rodinu a její úspěch. Někdy se kvůli tomu pohybuje na hraně zákona nebo etiky, ale je to zároveň správný chlap se selským rozumem, který díky tomu, jaký je, posouvá rodinu a firmu dopředu,“ domnívá se Filip Bobiňski, autor projektu a producent.

Ján Koleník jako Vladimír Valenta
Zdroj: ČT

V rodinném podnikání o Jaroslava ale nikdo příliš nestojí. I jeho bratra Vladimíra, který vede rodinné povoznictví, čeká vyrovnání s vlastní minulostí, když ho vyhledá spolubojovník z legií a připomene mu tajemství, na které by Vladimír raději zapomněl.

Doba se mění

Kromě osobních problémů do dalších osudů Valentů zasáhnou opět i dějinné a společenské změny. „Ať už to budou oslavy desátého výročí existence republiky, ženská emancipace ve dvacátých letech, rozvoj automobilismu nebo postavení legionářů v poválečné ekonomice a společenském životě,“ nastínil Jan Maxa. „Naší ambicí bude v každém díle přinést vedle samotného příběhu i výrazný vizuální zážitek,“ dodal.

Druhá řada bude mít třináct dílů. Diváci se v nich znovu setkají s Jánem Koleníkem, Janem Vlasákem, Markétou Plánkovou, Veronikou Arichtevou či Jiřím Vyorálkem. Režie se opět ujme Biser A. Arichtev.