Domovem pro knihy už 125 let. Městská knihovna v Praze má stále co nabídnout

„Další obývák vašeho bytu.“ Tak přezdívají Městské knihovně v Praze Nizozemci. Instituce slaví 125. výročí svého vzniku, a proto o víkendu veřejnost zve do svých skladů a na utajená místa. Při svém původním otevření tak vstřícná k návštěvníkům nebyla. Nestihla se totiž včas dokončit, a tak na příchozí v centrální hale nečekal jediný regál ani jediná kniha.

Vznik knihovny se datuje do července roku 1891. Původně sídlila na Novém Městě, centrální budova na Mariánském náměstí vstoupila do provozu až od roku 1928. Oficiálně se dveře pro veřejnost slavnostně otevřely 28. října na desáté výročí vzniku Československa. Interiéry však ještě nebyly dokončené, tudíž čtenáři nenašli jedinou publikaci. 

Navzdory prvotnímu problému měla knihovna na svou dobu mimořádně pokrokový koncept. „Dole zahrnovala velké sály, které byly stavěny jako multifunkční tak, aby se mohly promítat filmy, hrát divadlo, pořádat koncerty, probíhat přednášky a nahoře je galerie,“ popsal nynější ředitel Tomáš Řehák. 

Centrální halu navrhl architekt František Roith společně s doktorem Janem Thonem, který stál u prvotní myšlenky novou budovu postavit a následně se stal i jejím ředitelem. Výzdobu ve stylu art deco provedl František Kysela. Jeho práce zůstala původní, pouze zrestaurovaná. Dodnes tedy prostor knihovny odpovídá původním záměrům.

Jako doma

Knihovně ani po 125 letech návštěvnost neupadá. Čtenáři ji kromě sbírky oceňují za bezplatný internet, za pořádané koncerty, diskuze, výstavy, filmová promítání nebo výstavy. 

Je to veřejný prostor. Místo, kde můžete být, nemusíte nic platit, nemusíte si k tomu nic koupit, prostě tady můžete být. Holanďani tomu říkají další obývák vašeho bytu.
Tomáš Řehák
ředitel Městské knihovny v Praze

Během Dne otevřených dveří bude zpřístupněna ředitelna s podobiznou prvního šéfa knihovny, básníka Antonína Sovy. Návštěvníci se mohou podívat i do skladu a vidět proces, jakým se publikace dostává ke čtenáři. Na sobotu 19. března připravila knihovna výprodej stovek vyřazených knih ze skladu v Jenči. 

Městská knihovna v Praze otevřela běžně nepřístupná zákulisí (zdroj: ČT24)