Česká filharmonie si zahraje se žáky „zušek“

Žáci ZUŠ si zahrají s Českou filharmonií (zdroj: ČT24)

Talentovaní žáci základních uměleckých škol z celé České republiky se už potřetí setkají ve společném orchestru, kde s nimi budou hrát členové České filharmonie. Vzniklé těleso vystoupí pod taktovkou šéfdirigenta filharmonie Jiřího Bělohlávka.

Na pódiu v Rudolfinu touží hrát asi každý český hudebník. Sen se nyní plní desítkám mladých talentů ze základních uměleckých škol. Ve Dvořákově síni začali nacvičovat program koncertu, který odehrají v polovině dubna společně s Českou filharmonií. 

Mladí hudebníci se připravují už od podzimu, kdy se jim noty poprvé dostaly do ruky. Nejdřív nacvičovali sami doma, od ledna po skupinách. Nyní se poprvé sešli dohromady a při zkoušce sedí na místech, která patří jejich kolegům z České filharmonie. Ti se na dubnovém koncertu přidají a začínající muzikanti si tak budou moct zahrát vedle svých vzorů.

Hudební Mekka

„Budu se hrozně chlubit, Rudolfinum je taková hudební Mekka. Stáli tu různí významní umělci a teď si tu můžeme zahrát my,“ těší se houslista Jáchym Šimon z Říčan u Prahy.

Do Prahy na další zkoušku se muzikanti vrátí až 7. dubna. Před velkým finále je čekají čtyři náročné dny. Skladby Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, Modesta Petroviče Musorgského a Franze Schuberta zahrají 10. dubna pod vedením dirigenta Jiřího Bělohlávka.

Bělohlávek, který patří mezi nejvýznamnější české hudebníky současnosti, oslavil na konci února sedmdesátiny. V posledních sezonách sklízí s Českou filharmonií, kterou vede od září 2012, aplaus doma i v zahraničí.