Recenze: Igor Bareš je povedený nepřítel lidu

Divadlo na Vinohradech přichází s velice aktuálním kusem, přestože jde o přes sto třicet let starou hru Henrika Ibsena. V hlavní roli Nepřítele lidu exceluje Igor Bareš jako uznávaný lázeňský lékař, trefně obsazený režisérem a spoluautorem úpravy Jurajem Deákem. Diváci rezonují s poselstvím inscenace o manipulaci s informacemi a strastiplné cestě nepopulární pravdy k lidem.

Nepřítele lidu lemuje nevtíravá hudba Ondřeje Brouska, která jen tu a tam jemně akcentuje jevištní situace. Oproti monumentální orchestraci vinohradského Romea a Julie, v níž je Brousek působivě excentrický, ustupuje tady skromně do pozadí ve prospěch hereckých akcí. Těžiště činohry spočívá v odlišné typologii fyzického vzhledu i jednání bratrů Stockmannových - zádumčivého starosty Ivana Řezáče a živelného doktora Igora Bareše. Roli zarputilého tchána Mortena Killa ztvárňuje Petr Kostka.

Jedy do léčivé vody

Ibsen se inspiroval tématem lázeňského maloměsta a zkušenostmi otce teplického rodáka Alfreda Meissnera. Lékař Eduard Meissner zveřejnil informace o choleře, která se roku 1832 v Teplicích objevila. Reakce místních byla bouřlivá, házeli po něm kameny. Nadčasovost Ibsenova dramatu funguje přesně, tady a teď. Psychologická drobnokresba figur představuje vizionáře, rebely, liberály i konzervativce. V lázních vypukne panika, způsobená medializací vědecké studie o jedovatém znečištění léčivé vody.

Nepřítel lidu
Zdroj: Viktor Kronbauer/Divadlo na Vinohradech

Shodou okolností se v Čechách poslední dobou objevují články a reportáže z Náchoda, pojednávající o špatném stavu - s přítomností arzenu - a odstávce oblíbené minerální vody Idy. Kontroverzní téma inscenace postupně vtahuje do problematiky, sledujeme napínavé záležitosti, odehrávající se v bytě dr. Stockmanna, redakci městských novin, na veřejném shromáždění. Právě zde probíhá nejcivilnější část představení, kdy aktéři manifestace autenticky vystupují z publika.

Dům z karet

Účelná scéna Pavla Kodedy pomocí velké dřevěné variabilní stěny s knihami či šanony ilustruje domácí i redakční prostředí. Domácnost působí útulně, přitom není přeplněná, využívá možností víceúrovňového pódia a transparentních závěsů. Paní domu, opatrná manželka Kateřina (Simona Postlerová), se snaží udržet chod rodiny v klidu a beze změn, což vhledem k povaze manžela není reálné. Tomáš Igora Bareše srší energií, coby skutečný hybatel děje prochází proměnami nálad, jeho spasitelství strhuje s sebou.

Reportáž: Nepřítel lidu na Vinohradech (zdroj: ČT24)

Kuráž s vitalitou charakterizují Tomáše Stockmanna, stejně jako rezervovanost a manipulativnost definují jeho bratra Petra. Intriky radnice, názorové zvraty médií, zákulisní machinace - takový Ibsenovský Dům z karet (mimochodem: skvělý seriál), mocní užívají strategií ve všech ohledech… „Celá společnost se musí vyčistit, vydezinfikovat,“ tvrdí v závěru hry Tomáš, s puškou a sám. Jeho vzpoura alarmuje i dnes.

Nejbližší reprízy Nepřítele lidu uvádí Divadlo na Vinohradech 23. a 25. února.