Optické divadlo předstihlo bratry Lumièrovy, přesto skončilo v Seině

Česko přidalo k památkám UNESCO další světový unikát. Spolu s Francií přispělo do projektu Paměť světa projekčním pásem Émila Reynauda. Animovaná groteska z roku 1894 se zařadila do sbírky, v níž jsou například deník Anny Frankové nebo Gutenbergova bible. Vynález má za sebou dramatickou minulost. Dochovaný projekční pás bude do prvního března vystaven v pražském Národním technickém muzeu.

Světovou památkou UNESCO se stalo animované setkání u vody. Film Autour d'une Cabine (Okolo kabiny) zachycuje, jak zamilovaný pár tráví slunečné odpoledne na pláži. Ručně malovaný fragment animované grotesky Émila Reynauda z roku 1894 je jedinečným dokladem rané filmové techniky, kterou její autor předstihl i slavnější bratry Lumièrovy.

Originální projekční pás, který se nachází ve sbírkách českého Národního technického muzea, se zařadil mezi 348 dokumentů, kterým se významného ocenění UNESCO dostalo. Dochovaných 16 políček věnoval muzeu v roce 1925 vynálezcův syn Paul Reynaud.

Optické divadlo

Jeho otec Émile Reynaud (1844 až 1918) patřil mezi průkopníky veřejných filmových představení, která stála u zrodu kinematografie. V roce 1877 přihlásil k patentování přístroj nazvaný praxinoskop, který postupně zdokonaloval, a roku 1888 vytvořil optické divadlo. Od roku 1892 pořádal hromadné projekce před obecenstvem, podnik velmi podobný budoucímu kinu, v pařížském muzeu voskových figurín Grévin.

Česko přidalo k památkám UNESCO další unikát (zdroj: ČT24)

Reynaud své filmy vyráběl ručně, kolorované obrázky na celuloidových destičkách vlepoval mezi dva papírové pásy. Uprostřed pásu byly perforační otvory, které zajišťovaly transport přístrojem. Do roku 1895 se uskutečnilo přes čtyři tisíce představení.

Kvůli úspěchu Lumièrů rozbil přístroje a filmy naházel do Seiny

Diváci ale nakonec dali přednost kinematografu bratří Lumièrů. Po prosinci 1895, kdy Lumièrové realizovali první kinematografickou projekci, začala návštěvnost optického divadla výrazně klesat a v roce 1900 byl Reynaud nucen své divadlo zavřít. Nedokázal se s touto skutečností vyrovnat, rozbil všechny své přístroje a filmy naházel do Seiny.

Projekční pás Émila Reynauda v Národním technickém muzeu
Zdroj: Národní technické muzeum

Dochovanou část pásu později vynálezcův syn Paul Reynaud věnoval do Prahy. Národní technické muzeum nyní dosáhlo toho, že vzácný projekční pás byl zapsán do prestižního mezinárodního registru Paměť světa UNESCO. Potvrzení předali ministr kultury Daniel Herman a velvyslanec Francouzské republiky Jean-Pierre Asvazadourian.

Vedle středověkých rukopisů nebo sbírky samizdatových periodik je Reynaudovo optické divadlo pátým českým příspěvkem do mezinárodního registru. Autorovy snímky si veřejnost může prohlédnout od úterý 23. února do 1. března. Pak je nahradí novodobé kopie.