„Není těžké se zbavit iluzí.“ Jiří David na Artu přizná nejen jméno

Upoutávka: Jmenuji se Jiří David

Cesta do Benátek a zase zpátky aneb Obrázky ze života umělce ve středním věku. ČT art ve středu 10. února uvede premiéru filmu Jmenuji se Jiří David. Dokumentarista Martin Dostál sleduje nepřehlédnutelnou postavu české umělecké scény na cestách do zahraničí i v soukromí.

Kdo se skrývá za jménem Jiří David? Člen skupiny Tvrdohlaví, vyučující na vysokých školách výtvarného umění i autor neonového srdce nad Hradem, jímž se rozloučil s odcházejícím prezidentem Václavem Havlem. 

Národní galerie aktuálně vystavuje jeho Apoteózu, interpretaci Muchovy Slovanské epopeje, kterou zastupoval Česko na výtvarném Bienále v Benátkách. Provokoval jejím prostřednictvím k otázkám, co dnes znamenají pojmy jako národ nebo vlast. Stihl také otevřít profilovou výstavu v Moskvě a připravit instalaci v Mnichově. 

Není těžké se zbavit iluzí, ale je těžké se zbavit situací, které iluze vyžadují.
Jiří David

Snímek sleduje jeho cesty za jednotlivými projekty i vzpomínání na okamžiky, které ho jako umělce formovaly. „Dokument vyzněl až neuvěřitelně pozitivně. Jsou v něm odstraněné moje skepse a deprese,“ tvrdí David.

Reportáž: o filmu Jmenuji se Jiří David (zdroj: ČT24)

Výsledkem je film, který to myslí s uměním vážně, ale nechce působit jako mramorový pomník. Co Jiří David přizná kromě jména, mohou diváci sledovat na Artu od 20:20.