Ortel na Českém slavíku dohnal Literu. Torst ceny bojkotuje

Do letošního 15. ročníku cen Magnesia Litera je přihlášeno 347 knih. Bestsellerovou hranici, tedy 10 tisíc prodaných výtisků, překonal loňský vítěz výročních cen, kniha Martina Reinera o básníkovi Ivanu Blatném. Nakladatel knihy Torst se však rozhodl příští Literu bojkotovat kvůli propojení s anketou Český slavík, ve které bodovala kapela Ortel. Litera i Český slavík mají stejného sponzora.

Do letošní Litery je přihlášeno 347 knih, o dvě méně než loni. Nejpočetněji je s 80 tituly obeslána kategorie prózy. Kdo zvítězí v 15. ročníku, bude známo za necelé dva měsíce. Novou podobu má cena, je jí stylizovaná kovová kniha od designéra Jakuba Berdycha. Slavnostní vyhlášení Litery odvysílá Česká televize živě 5. dubna na Artu.

Publikace Martina Reinera za sebou do loňského února měla 7000 prodaných kusů, následná nominace a vítězství tedy celkové prodeje výrazně zvýšily. Také vítěz kategorie próza, román Petra Stančíka Mlýn na mumie, zaznamenal po vítězství zájem čtenářů. Do února 2015 se knihy prodalo 1800 výtisků, celkem do konce roku pak 3500.

Úspěšné bylo knižní vydání blogů herečky Marie Doležalové, která zvítězila v kategorii blog roku. Doležalové stejnojmenná kniha Kafe a cigárko se stala vánočním hitem a za necelé dva měsíce se jí prodalo 25 tisíc kusů. Kniha je letos přihlášena do soutěže Magnesia Litera a může soutěžit v kategorii pro objev roku.

Torst se na protest neúčastní

S Literou je však letos spojena kontroverze. Cenu sponzorují Karlovarské minerální vody, které podporují také anketu Český slavík. V posledním ročníku ankety bodovala kapela Ortel s otevřeně xenofobními texty a přiznanou podporou krajní pravice. Někteří spisovatelé se proti tomu ohradili a žádali firmu, aby se od kapely distancovala.

Nakladatel Viktor Stoilov, jehož knihy se často v soutěži uplatňují, se v opačném případě rozhodl Litery se neúčastnit. Torst vydal vítězný román Básník z minulého ročníku.

„Slavíka nesleduji, ale rozčílilo mne, že nikdo z přítomných nereagoval na to, že cenu hlasováním získal náckovský Ortel. Nevadí to ani sponzorovi Mattoni, asi je v kurzu být s neonacisty na pódiu,“ uvedl již dříve Viktor Stoilov pro server Lidovky.

Firma se odvolala na právní analýzu společnosti Musica Bohemica, která anketu pořádá a podle níž Ortel neporušuje pravidla ankety ani zákony ČR. „Jako mezinárodní firma si zakládáme na hodnotách, které naopak stírají veškeré rasové a jiné odlišnosti, což dokazujeme v každodenní práci,“ uvedl generální ředitel firmy Alessandro Pasquale.

„Členové Asociace spisovatelů se s tímto vyjádřením spokojili, Viktor Stoilov ne a své knihy nepřihlásil,“ oznámil Pavel Mandys ze sdružení Litera. Porota se ale může sama rozhodnout a nominovat i knihy, které přihlášené nejsou.

O nominacích a vítězích v jednotlivých kategoriích rozhodují odborné poroty, o ceně pro objev roku a o hlavní ceně dotované sponzorem částkou 200 tisíc korun rozhodují tři stovky hlasujících z profesí, které reprezentují celý knižní obor.