Oscarový dokument bojuje proti vraždám z rodinné cti

Přes 500 žen i mužů bylo loni v Pákistánu zavražděno kvůli rodinné cti. Vyplývá to z údajů Pákistánské komise pro lidská práva. Změnit krutou praxi se snaží filmařka Šarmín Obaidová Činojová snímkem A Girl in the River: The Price of Forgiveness (česky Dívka v řece: Cena za odpuštění), který je nominovaný na Oscara za nejlepší krátký dokument.

Snímek vypráví příběh devatenáctileté Saby, která se vdala před nesouhlas rodiny. Vlastní otec se strýcem ji proto zbili, střelili do tváře a hodili do řeky. Dívka přežila. Ačkoliv oba násilníci skončili za pokus o vraždu ve vězení, brzy byli opět na svobodě. V Pákistánu totiž platí, že pokud oběť svým útočníkům odpustí, jejich trest se ruší.

Donucena k odpuštění

„Je neuvěřitelné, jak velký tlak vzniká mezi chudými lidmi. Oni jednoduše řeknou, že až přijdeš příště s tím, že něco potřebuješ, nic ti nedáme. Vyloučili Sabu a její příbuzné ze společnosti, takže ji pak její rodina donutila k odpuštění. Ten tlak je opravdu enormní a kvůli skulině v našem zákoně se to pořád děje,“ říká režisérka Obaidová Činojová.

Dokument bojuje proti vraždám ze cti (zdroj: ČT24)

Nevěra, odmítnutí dohodnuté svatby, žádost o rozvod, flirtování nebo znásilnění, takové jsou nejčastější motivy, kvůli kterým k vraždám ze cti dochází. „V malých městech a vesnicích napříč Pákistánem zjistíte, že vraždy ze cti podle místních nejsou zločin, protože za ně nikdo nikdy nejde do vězení. Proto jsem o těchto činech chtěla otevřít národní debatu. Není to ani součást našeho náboženství ani naší kultury,“ tvrdí filmařka.

Změnit zákon

Snímek byl nominován na Oscara v kategorii krátkometrážní dokument, což k tématu jistě přitáhne globální pozornost. Více než o filmové ceny však Obaidová Činojová stojí o změnu zákona. „Největší výhrou pro film Dívka v řece bude, pokud by premiér donutil zákonodárce schválit zákon proti zločinům ze cti,“ přeje si autorka flmu.

Režisérka Šarmín Obaidová Činojová už získala Oscara před třemi lety za film Saving Face (Zachovat si tvář) o kyselinových útocích. Stovky žen se každý rok stanou v Pákistánu oběťmi brutálního útoku s pomocí kyseliny, po němž zůstávají těžce popálené. Agresorem je nejčastěji manžel nebo jeho rodina a důvody bývají malicherné. I díky tomuto snímku pákistánský premiér slíbil, že se jeho vláda o změnu zákona zasadí.