Na Kubu do Krumlova. Hudební festival je v plném proudu

Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově tento týden nabízí koncerty korejského klavírního tria, barokní hudbu a koncert Václava Hudečka. V sobotu je pak na programu vícežánrový hudební večer s tradiční kubánskou hudbou a gastronomií. Festival začal počtyřiadvacáté 17. července a potrvá do 8. srpna.

„Komorní řada koncertů v Maškarním sále startuje koncertem 22. července a bude čistě ženskou záležitostí, protože přivítáme jihokorejské klavírní Trio Thalia. Tvoří jej tři skvělé hráčky - houslistka Kim E-čung, cellistka I Suk-čung a pianistka O Jun-ču,“ prozradil dramaturg festivalu Lubomír Herza.

Program začne Sukovou Elegií a Dvořákovým Klavírním triem, ve druhé části zazní Klavírní trio Johannese Bramse a Velké tango Ástora Piazzolla. Dalším koncertem v Maškarním sále budou ve čtvrtek Concerti italiani v podání souboru Barocco sempre giovane, zazní výběr z bohatého instrumentálního díla Antonia Vivaldiho. V první polovině potom i instrumentální skladby jeho současníků.

Koncertem v pátek 24. července se festival vrací z Maškarního sálu do Zámecké jízdárny, jeho hlavními protagonisty budou sólisté Václav Hudeček a Jan Simon. „Na koncertě spolu s Jihočeskou filharmonii a Vojtěchem Spurným provedou Koncert d moll pro housle, klavír a orchestr Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a ve druhé části večera zazní slavná Serenáda pro smyčce C dur, opus 48,“ uvedl Herza.

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov
Zdroj: ČTK

Pivovarská zahrada v sobotu 25. července pak bude ve znamení Kubánského večera, tradičního národního večera festivalu s hudbou a gastronomií. V první části vystoupí Rozhlasový Big band Gustava Broma se sólisty a ve druhé, uvolněnější části večera pak soubor Son caliente s tanečníky. Repertoár skupiny složené převážně z kubánských muzikantů tvoří latinskoamerická hudba, salsa, bossa nova, samba, mambo, charanga, ča-ča, či rumba.