Největšímu hudebnímu nástroji na Zemi se vrací hlas

Největší a nejhlasitější varhany na světě už sedm desetiletí kvůli poškození fungují pouze částečně. To by se mělo v nejbližší době změnit. Nástroj z Boardwalk Hall v americkém Atlantic City se postupně vrací ke svému hlasu díky péči místního varhaníka.

Varhany z amerického Atlantic City mají své heslo i v Guinessově knize rekordů. Jsou údajně nejhlasitějším a vůbec největším hudebním nástrojem, který byl kdy postaven.

Nástroj tvoří přes 33 tisíc píšťal, jejich přesný počet je neznámý. Nejtěžší píšťala váží jednu tunu, celé varhany pak 136 tun. Bohužel varhany v Boardwalk Hall ukazují jen zlomek toho, co dokážou.

Nejpůsobivější zvuk na Zemi

Gigantický nástroj je už více než sedmdesát let rozbitý. Varhany byly vyrobeny v roce 1932, ale hrály jen dvanáct let. Pak přišel Velký atlantický hurikán a s ním silné povodně, které zničily citlivý mechanismus hudebního nástroje. Zvuk varhan nestihl nikdo nahrát. Jak přesně nástroj zní, už si nikdo z pamětníků nevzpomíná, svědectví posluchačů ale existují.

Varhaník opravuje největší hudební nástroj (zdroj: ČT24)

„Z této doby máme první záznamy, na kterých lidé popisují své prožitky při poslechu varhan. Říkají něco ve smyslu, že je to ten nejpůsobivější zvuk na Zemi,“ zmínil současný varhaník v Boardwalk Hall Steven Ball. Ten v posledních letech organizuje rekonstrukci varhan.

Pravé kouzlo

Peníze na opravy se snaží sehnat z různých zdrojů. Založil proto fond, díky kterému už nashromáždil v přepočtu téměř padesát milionů korun. Podařilo se mu získat státní granty i příspěvky od soukromých sponzorů. Restaurování v posledních osmi letech umožnilo to, že varhany hrají zhruba z dvaceti procent. V létě 2016 budou hrát už z poloviny, doufá Ball.

Varhany mají obdivovatele po celém světě. „Máme tu návštěvníky z Austrálie, z Německa, z celé Evropy. Často toho o varhanách vědí víc než řada Američanů. Varhany jsou slavné široko daleko,“ říká Steven Ball. Až se nástroj podaří zcela opravit, pak lidé podle varhaníka z Boardwall Hall teprve pochopí, v čem tkví pravé kouzlo varhanní hudby.