Jak vzniká nenávist? Její následky líčí Holokaust a jiné genocidy

Holokaust a jiné genocidy v rozšířeném vydání (zdroj: ČT24)

Nová kniha Holokaust a jiné genocidy se zabývá temnými kapitolami minulého století. Připomíná případy systematického vyvražďování celého národa či etnické skupiny. Na rozdíl od originálního nizozemského vydání je to české rozšířeno i o pracovní listy, které pak lze využít třeba při výuce ve školách.

Holokaust a jiné genocidy
Zdroj: Moderní dějiny.cz

Publikace se nezabývá pouze nejznámějšími případy, zabrousí i do zemí, kde probíhaly jiné čistky – třeba v Arménii, Kambodži nebo ve Rwandě. Na jejich příkladu a na příkladu holocaustu kniha ukazuje, z jakých motivací hromadné násilí vzniká a co ho provází.

Holokaust a jiné genocidy vychází díky Občanskému sdružení PANT. „Jednoduše nám odhaluje různé fáze genocidy i to, jak začíná. Nejde moc do hloubky, ale spíše ukazuje to podstatné a onen mechanismus,“ uvedl předseda nakladatelství PANT Petr Pánek.

Původně vyšla historická literatura v Nizozemsku. V českém vydání přibyla kapitola o hladomoru na Ukrajině i DVD s autentickými příběhy lidí, kteří genocidu zažili na vlastní kůži. Kromě toho je přidána řada pracovních materiálů, jejichž prostřednictvím budou moci učitelé svým studentům lépe přiblížit problematiku genocidy obecně. „Není to minulost. Může se to kdykoliv vrátit,“ připomněl Pánek.

Kniha je dalším vydavatelským počinem Edice Moderní dějiny. V rámci ní už se pracuje na dalším tématu, kterým je migrace.