Morricone zahájil v Praze světové turné. Získá na šestý pokus Oscara?

První zastávkou na světovém turné Ennia Morriconeho je Praha. Program složil 87letý skladatel ze svých nejznámějších melodií - například z filmů Tenkrát na západě nebo Hodný, zlý a ošklivý. Zařadil i hudbu z nejnovějšího snímku Quentina Tarantina Osm hrozných, za niž má šestou oscarovou nominaci.

Tříhodinový výběr ze 600 skladeb složených za 60 let hraje pod Morriconeho taktovkou Český národní symfonický orchestr (ČNSO). „Je to opravdu vynikající orchestr, přesvědčivý. Vybudoval jsem si k němu silný vztah,“ říká hudební génius Morricone, který zvládl čtyřleté studium harmonie za šest měsíců a pomohl v 60. letech obrodit žánr westernu.

Je paradoxní, že jeho nejslavnější melodie mu nevynesly ani jednu nominaci na Oscara. První šance přišla se snímkem Nebeské dny, druhá o sedm let později s Misí. Ještě třikrát mohla americká filmová akademie ocenit Morriconeho za konkrétní film, Neúplatní, Bugsy ani Maléna ji však nepřesvědčili. V roce 2007 konečně čtyřkilovou cenu z rukou Clinta Eastwooda převzal - za celoživotní mistrovství.

Morricone teď porotě nabízí hudbu oceněnou Zlatým globem. Jestli dostane svého prvního Oscara za konkrétní film, a s ním i jeho nejoblíbenější orchestr , uvidí diváci České televize v přímém přenosu 28. února.

Morricone pátečním koncertem v O2 areně odstartoval turné s názvem 60 let v hudbě, na němž ho vedle ČNSO doprovází velký pěvecký sbor a jeho dlouholetá sólistka, sopranistka Sussana Rigacciová. V pražské O2 areně vystoupil slavný skladatel potřetí. Na loňském vystoupení v rámci turné s názvem My Life in Music ho ministr kultury Daniel Herman ocenil cenou Artis Bohemiae Amicis, která je udělována osobám, jež cílevědomě přispěly nebo přispívají k šíření dobrého jména české kultury v tuzemsku i v zahraničí.