Jak žila buržoazie? Brněnské vily vzpomínají na staré časy

Dvě brněnské architektonické památky - secesní Löw-Beerova vila a funkcionalistický dům rodiny Stiassných se vrací do historie. Novými výstavami přibližují návštěvníkům život společensky vyšší vrstvy z počátku minulého století.

Nová expozice v Löw-Beerově vile představuje Svět brněnské buržoazie. Vrací se do doby před druhou světovou válkou, kdy vila patřila židovskému velkoprůmyslníkovi a obchodníkovi s textilem Alfredu Löw-Beerovi.

Na konci 20. let věnoval své dceři Gretě část pozemku, na němž si pak ona se svým manželem Fritzem Tugendhatem nechala postavit dnes nejslavnější brněnskou vilu. Návštěvníci mají možnost se o obou rodinách více dozvědět od soboty 16. ledna, expozice bude přístupná pět let.

Z expozice Svět brněnské buržoazie ve vile Löw-Beer
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Novinkami se chlubí i další vila někdejší brněnské bohaté židovské rodiny - vila Stiassni. Do prvorepublikové stavby se po téměř sedmdesáti letech vrátily portréty původních majitelů - Alfreda a Hermine Stiassných. Původní obrazy zmizely za druhé světové války, kopie ale vznikly podle fotografií, které v roce 1938 pořídila rodina zahradníka.

Návštěvníci portréty uvidí na původních místech při prohlídkové trase celým domem. Na počátek minulého století je přenese také doprovodný program - na Velikonoce si budou moci vyzkoušet, jak se tehdy tyto svátky slavily.

Dvě brněnské vily se vrací do historie (zdroj: ČT24)