Modrý tygr je ohrožený druh

Praha – Bezbřehá dětská fantazie dokáže skutečně divy. Vyprávět by o tom mohla vládkyně všech moří a zvířat a postrach ulice Lucie, které pod rukama ožili formeláci Ferda a Ferda, nebo „ufňukaná veverka“ Kačenka, stále bloudící ve svém imaginativním pohádkovém světě. Podobně je na tom i devítiletá Johanka, která žije se svou maminkou v botanické zahradě ukryté uprostřed rušného města. Té ale hrozí zbourání, což Johanka se svým kamarádem Matyášem rozhodně nemůže připustit. Na pomoc tak přichází modrý tygr.

Částečně animovaný film, na kterém se podílela i Česká televize, je adaptací stejnojmenné dětské knížky Terezy a Juraje Horváthových. Vznikl jako režijní debut Petra Oukropce, producenta filmů Návrat idiota nebo Děti noci, a pod režijní supervizí Bohdana Slámy. Film využívá nejrůznější animační techniky a postupy - kreslenou a ploškovou animaci, animaci fotografií nebo dokreslovačky reálných podkladů.

„Samostatnou a nejtěžší prací byla asi celá závěrečná scéna filmu, kde jsme vytvářeli iluzi moře a ostrova. Ten je složený z desítek reálných exotických rostlin snímaných ve větru propeleru, kombinovaných s dokreslovanými rostlinami. Navíc s trikově dopracovaným živým tygrem, ve výsledku modrým,“ říká režisér a producent Petr Oukropec.

Johanka a její kamarád Matyáš vedou bezstarostný, i když značně skromný život mezi tropickými rostlinami společně s mluvícím papouškem a svými svéráznými rodiči v podání Báry Hrzánové a Jana Hartla. Ambiciózní starosta Rýp se však rozhodne zbourat jejich domov, aby na jeho místě mohl postavit úplně novou čtvrť. Na magickou cestu záchrany jejich jedinečného světa je tak třeba povolat modrého tygra.

„Co já speciálně oceňuji na Modrém tygrovi, je, že staví takové bezčasí. Sice jsme v současnosti (developeři), ale auta jsou taková 60. léta, móda trošku 50. léta… Je to opravdu takový pohádkový, hezky vystavěný svět,“ podotýká filmový publicista Jaroslav Sedláček, podle nějž právě příběh zasazený do současných reálií v dětském filmu v posledních letech chybí.

Dětský film ze současnosti je pomalu stejná vzácnost jako modrý tygr

Český dětský film tohoto druhu je zkrátka relativně řídký fenomén. „To, v čem jsme byli kdysi velmoc, to, co nám svět záviděl, to jsme bohužel na počátku 90. let poněkud trestuhodně opustili,“ doplňuje Sedláček. Důvodem je, že přestal fungovat vnitřní okruh financování české kinematografie.

Rozhovor s Jaroslavem Sedláčkem a Petrem Oukropcem (zdroj: ČT24)

Tvůrci Modrého tygra se proto vydali cestou mezinárodní koprodukce. „České financování je omezené, a protože ten film je na naše poměry relativně výpravný, tak jsme si museli pomoct z evropských fondů a v koprodukci s německým partnerem a se Slovenskem,“ vysvětluje režisér Petr Oukropec.

Do hlavních dětských rolí devítileté Johanky a stejně starého Matyáše obsadil režisér Lindu Votrubovou a Jakuba Wunsche, jejich rodiče hrají Bára Hrzánová a Jan Hartl. V roli babičky se objeví téměř osmdesátiletá Libuše Havelková, známá například z role učitelky v seriálu My všichni školou povinní, roli starosty Rýpa ztvárňuje německý herec Daniel Drewes. Do kin míří Modrý tygr 23. února 2012.

Vydáno pod