Pokrok jako nová víra. Česká architektonická avantgarda obrazem

Kniha Česká architektonická avantgarda je životním dílem předního znalce dějin moderní architektury Otakara Nového. Publikace se objevila poprvé v roce 1998, rok před Nového smrtí. Koncem loňského vyšla v reedici a nové grafické úpravě. Nahlédněte do ní ve fotogalerii.

Otakar Nový (1918–1999), mimo jiné spoluzakladatel Stavoprojektu, většinu českých avantgardních tvůrců osobně znal, navíc studoval, obdivoval, ale i kritizoval jejich práci. Sepsal o ní odborný, zároveň ovšem zanícený příběh doložený fotografiemi. 

„Meziválečná architektonická avantgarda byla mládím 20. století,“ napsal Nový v úvodu své rozsáhlé publikace. „Snažila se obrátit pohledy celé společnosti od chmurné minulosti do jasné budoucnosti. Nová víra v nepřetržitý pokrok, vědu a rozum měla nahradit náboženskou víru.“

Historik umění Patrik Šimon, který s autorem knihy vedl rozhovor, souhlasí. „Například Veletržní palác je geniálním příkladem toho, že se v Čechách ve dvacátých letech realizovalo něco, co měl tehdy Le Corbusier jen na papíře,“ tvrdí.

Meziválečná avantgarda se rodila hlavně v Praze, Nový ve své knize věnuje pozornost i Brnu, Hradci Králové a Zlínu, které jsou také svědectvím invence funkcionalistických architektů. Původní Českou avantagardní architekturu i její reedici vydalo nakladatelství Prostor.

Avantgardní architektura v knize (zdroj: ČT24)