Sedláčková si osedlala Českého lva. V nominacích na hraný film i dokument

Praha - Dopingové drama Andrey Sedláčkové se pokoušelo zdolat dvě zahraniční mety - Evropské filmové ceny a amerického Oscara. Ani jedno z ocenění se ale při finálním výběru k Fair Play nepřiklonilo. Nyní má „natrénováno“ na Českého lva - v jehož žebříčku s patnácti nominacemi vede. Největšími soupeři snímku jsou Díra u Hanušovic a dva filmy na shodném třetím místě: Cesta ven a Tři bratři. Sedláčková má na letošních Lvech „fazónu“: nominována je totiž také za dokument o životě Václava Havla; ve finále se střetne mimo jiné se snímkem o první prezidentově ženě Olze. O vítězích 22. ročníku se rozhodne 21. února v přímém přenosu České televize. Ta také představí od 6. února medailonky všech nominovaných a odvysílá některé z nominovaných titulů.

Hlasující České filmové a televizní akademie letos vybírali z 55 celovečerních titulů (32 hraných a 23 dokumentů). Pro každou oceňovanou kategorii dnes zveřejnili pět nominovaných. Nominace v nejsledovanější z nich - nejlepším filmu - se kryjí s výběrem nejlepších scénářů a režie. Všechny snímky s výjimkou Tří bratrů vznikly v koprodukci České televize.

Pětice nominovaných na nejlepší hraný film (shodně i scénář a režii):

Fair Play natočila Andrea Sedláčková dvanáct let po posledním celovečerním snímku (Musím tě svést). Za téma si zvolila doping ve vrcholovém sportu Československa v 80. letech. Praxi podávání anabolických steroidů vyhrotila na příběhu mladé sportovkyně a její matky. Fair Play nechybí ani v nominacích žádné z hereckých kategorií, v cenách pro nejlepší herečku ve vedlejší roli si dokonce dvě představitelky z filmu Andrey Sedláčkové konkurují - Anna Geislerová a Eva Josefíková. A z jednoho ocenění se tvůrci mohou radovat už teď - Fair Play na sebe poutal nejlepším plakátem.

TRAILER: Fair Play (zdroj: ČT24)

Miroslav Krobot, režisér a herec spojený především s Dejvickým divadlem, se v loňském roce představil také jako filmař. Černou vesnickou tragikomedii Díra u Hanušovic nejen režíroval, ale napsal k ní také scénář (spolu s Lubomírem Smékalem). Do svého debutu obsadil část svého domovského divadelního souboru.

TRAILER: Díra u Hanušovic (zdroj: ČT24)

Cesta ven byla pro režiséra (a autora scénáře k tomuto snímku) Petra Václava především cestou zpátky. Po dlouhé pauze (naposledy české diváky zavedl v roce 2001 do Paralelních světů) se na tuzemská plátna vrátil sociálním dramatem mladé romské ženy. Tematicky tak navázal na svůj debut Marian. Cesty ven si všiml i festival v Cannes - a nyní Český lev, který filmu přiřkl deset nominací.

TRAILER: Cesta ven (zdroj: ČT24)

Se stejným počtem vstoupí do finálového večera Tři bratři. Pohádkový příběh podle scénáře Zdeňka Svěráka a v režii jeho syna Jana si vypůjčuje ze tří známých pohádek a nechybí v něm písničky Jaroslava Uhlíře.

Pětici uzavírá - co do počtu nominací (má „pouhé“ tři) - další celovečerní debut. Z placu před kamerou se Jiří Mádl přesunul za ni, aby natočil snímek Pojedeme k moři, rodinný příběh vyprávěný „amatérskými“ záběry hlavních dětských hrdinů.

TRAILER: Pojedeme k moři (zdroj: ČT24)

Téměř všechny zmíněné filmy si mohou odnést i cenu za nejlepší kameru, pouze snímek Pojedeme k moři „přebil“ Pohádkář. Ve filmové adaptaci knihy Barbary Nesvadbové stál za kamerou Martin Štrba. Dokonce dvě šance na vítězství má kameraman Jan Baset Střítežský - za Fair Play a Díru u Hanušovic; dvě nominace vystřihl také Alois Fišárek (nejlepší střih ve filmech Jak jsme hráli čáru a Tři bratři). Zajímavostí hereckých kategorií je, že Lva v nich mohou získat i neherci z Cesty ven.

Zvlášť Český lev ocení nejlepší dokumenty uplynulého roku. Do pětice vybral vítěze sekce Česká radost na loňském festivalu Ji.hlava - tuningovou lovestory K oblakům vzhlížíme - i záznam dobrodružného Století Miroslava Zikmunda. Ve finále zazní také Magický hlas rebelky v dokumentárním portrétu Marty Kubišové, akademici nepřehlédli ani dokument o další silné ženě - Olze (Havlové). Konkurovat jí na Lvech bude Život podle Václava Havla v dokumentu Andrey Sedláčkové.

PŘEHLED NOMINACÍ:

  • Nejlepší hraný film: Cesta ven; Díra u Hanušovic; Fair Play; Pojedeme k moři; Tři bratři
  • Nejlepší dokument: K oblakům vzhlížíme (r.: Martin Dušek); Magický hlas rebelky (r.: Olga Sommerová); Olga (r.: Miroslav Janek), Století Miroslava Zikmunda (r.: Petr Horký), Život podle Václava Havla (r.: Andrea Sedláčková)
  • Nejlepší režie: Petr Václav (Cesta ven); Miroslav Krobot (Díra u Hanušovic); Andrea Sedláčková (Fair Play); Jiří Mádl (Pojedeme k moři); Jan Svěrák (Tři bratři)
  • Nejlepší herečka v hlavní roli: Klára Melíšková (Andělé všedního dne); Klaudia Dudová (Cesta ven); Tatiana Vilhelmová (Díra u Hanušovic); Judit Bárdos (Fair Play); Tatiana Pauhofová (Něžné vlny)
  • Nejlepší herec v hlavní roli: Boleslav Polívka (Andělé všedního dne); Ivan Trojan (Díra u Hanušovic); Roman Luknár (Fair Play); Milan Lasica (Jak jsme hráli čáru); Ondřej Nosálek (MY 2)
  • Nejlepší herečka ve vedlejší roli: Zuzana Bydžovská (Andělé všedního dne); Mária Ferencová-Zajacová (Cesta ven); Lenka Krobotová (Díra u Hanušovic); Anna Geislerová (Fair Play); Eva Josefíková (Fair Play)
  • Nejlepší herec ve vedlejší roli: Jaroslav Plesl (Díra u Hanušovic); Igor Bareš (Fair Play); Ondřej Vetchý (Jak jsme hráli čáru); Karel Roden (Krásno); Matěj Hádek (Pohádkář)
  • Nejlepší scénář: Petr Václav (Cesta ven); Miroslav Krobot, Lubomír Smékal (Díra u Hanušovic); Andrea Sedláčková (Fair Play); Jiří Mádl (Pojedeme k moři); Zdeněk Svěrák (Tři bratři)
  • Nejlepší kamera: Štěpán Kučera (Cesta ven); Jan Baset Střítežský (Díra u Hanušovic); Jan Baset Střítežský (Fair Play); Martin Štrba (Pohádkář); Vladimír Smutný (Tři bratři)
  • Nejlepší střih: Florent Mangeot (Cesta ven); Jan Daňhel (Díra u Hanušovic); Jakub Hejna (Fair Play); Alois Fišárek (Jak jsme hráli čáru); Alois Fišárek (Tři bratři)
  • Nejlepší zvuk: Daniel Němec, Ivan Horák (Cesta ven); Viktor Ekrt, Marek Hart (Díra u Hanušovic); Daniel Němec (Fair Play); Radim Hladík (Pohádkář); Jakub Čech, Claus Lynge (Tři bratři)
  • Nejlepší hudba: Michal Novinski (Andělé všedního dne); David Solař, Miro Žbirka (Fair Play); Jan P. Muchow (Krásno); Roman Holý (Pohádkář); Jaroslav Uhlíř, Michal Novinski (Tři bratři)
  • Nejlepší scénografie: Jan Pfeiffer (Cesta ven); Jan Vlček (Díra u Hanušovic); Petr Fořt, Viera Dandová (Fair Play); Pavol Andraško (Jak jsme hráli čáru); Jan Vlasák (Tři bratři)
  • Nejlepší kostýmy: Tereza Kučerová (Cesta ven); Katarína Hollá (Díra u Hanušovic); Simona Rybáková (Fair Play); Zuzana Krejzková (Hany); Simona Rybáková (Tři bratři)
  • Nejlepší masky: Lukáš Král (Díra u Hanušovic); Anett Weber, Katarína Horská (Fair Play); Lucie Lišková (Krásno); Jiřina Pahlerová (Něžné vlny); Zdeněk Klika (Tři bratři)

Udílení dvaadvacátých Českých lvů bude hostit 21. února pražské Rudolfinum. Večerem provede Lucie Výborná, i letos, stejně jako loni po změně organizátorů, by měl být pojat ve velké večerní. Mimo zmíněné kategorie bude oznámen také laureát Ceny za mimořádný přínos české kinematografii a tři nestatutární ocenění: po plakátu také nejlepší studentský film a výsledky hlasování filmových fanoušků.

„Lví“ filmy na ČT: Česká televize uvede už 27. ledna dokument Olga u příležitosti nedožitých narozenin Olgy Havlové. Cestu ven, která dnes získala deset nominací, uvidí diváci 14. 2. Česká televize v premiéře odvysílá také loni oceněný film Jako nikdy, a to v den udílení Českých lvů, tedy 21. 2. na ČT1.

O téměř měsíc dříve - 24. ledna - své vítěze vyhlásí Ceny české filmové kritiky. V nominacích nejvíce fandí snímkům Cesta domů, Pojedeme k moři a Fair Play.

Podívejte se na vyhlášení nominací:

Vydáno pod