Plzeň 2015 zve do Ateliéru Jiřího Trnky

Plzeň – Začátek projektu Plzně jako Evropského hlavního města kultury 2015 (více čtěte zde) otevřel také expozici více než 300 originálních děl plzeňského rodáka Jiřího Trnky. Výstava na ploše několika set metrů čtverečních v Galerii města Plzně a přidružené Galerii Jiřího Trnky kompletně shrne výtvarníkovu osobnost.

Plzeň 2015 zve do Ateliéru Jiřího Trnky (zdroj: ČT24)

„Chtěli jsme, aby tu Trnkovo dílo zaznělo v plné šíři, snažili jsme se zdůraznit mnohost oborů, v nichž působil,“ uvedl Marcel Fišer, kurátor výstavy Ateliér Jiřího Trnky. Lidé uvidí původní divadelní loutky z 20. a 30. let, grafiky a plastiky, filmové loutky, Trnkovy ilustrace, sami mohou loutky rozhýbat a nasnímat, podívají se na stylizovaný Trnkův ateliér výtvarný i řezbářský, v jedné z místností si mohou pustit jeho filmy.

Vystaveny jsou třeba obrazy Betlém, Očarovaný, Trůn, plastiky Pseudolus, Prales či Svatý Jiří, ilustrace z knih Andersenovy pohádky, Fimfárum a desítek dalších publikací. „Mám rád některé ilustrace, speciálně k Nezvalově knize Anička skřítek a Slaměný Hubert, bohužel to je kniha, kterou lidé moc nechtějí, protože tam Nezval používá svůj surrealistický přístup i k dětem,“ říká syn Jiřího Trnky Jan, jenž je autorem výstavy.

Podívejte se na fotogalerii:

„Když jsem byl malý, chtěl jsem mít obchod s hračkami. A tak jsem se snažil, abych si mohl hrát celý život. Tak si hraju,“ říká sám Jiří Trnka. Narodil se v Plzni v roce 1912, zemřel v roce 1969 v Praze. Jan Trnka upozornil, že na výstavě jsou unikátní loutky z otcova domácího divadla, které dělal v osmnácti letech v Plzni.

Výstavu, která potrvá do 10. května, vytvořil tým umělců, autorem animací je Noro Držiak, držitel Českého lva za film Alois Nebel, architektem je Miroslav Vavřina, jenž se podepsal pod instalaci výstavy Bohuslava Reynka a další. Podle Jiřího Sulženka, programového šéfa projektu Plzeň 2015, bude v Plzni v únoru zahájena i druhá výstava věnovaná Trnkovi, na té pracuje s Janem Trnkou i jeho syn Matyáš. Expozice Zahrada 2, která otevře v Západočeském muzeu originální svět Trnkovy pohádky, má oslovit hlavně děti.