Jak krtek k paní krtečkové přišel

Vstřícná, pečovatelská, trochu plachá a peče báječné dorty, popisuje Kateřina Miler novou postavičku v pokračování příběhů O krtkovi. Její otec, animátor a výtvarník Zdeněk Miler, měl své důvody, proč paní krtečkovou nekreslil, děti si ale vedle malého hmyzožravce partnerku vidět přály. Seznámit se s ní mohou na výstavě ilustrací Kateřiny Miler Krtek a pohádkový svět v pražské Galerii Portheimka.

Kateřina Miler je, stejně jako její otec, malířkou a ilustrátorkou. Na příbězích jeho nejslavnější kreslené postavičky s ním také spolupracovala a po jeho smrti pokračuje ve vymýšlení nových příhod. Jako malá mu navíc se svou sestrou propůjčila hlas.

„To se asi málo ví, že Kateřina byla od svých šestadvaceti jediným spolupracovníkem Zdeňka Milera. Malovala, ale pod velice přísným dohledem svého otce. Věci byly v pořádku, až když potvrdil dílo svým podpisem,“ prozradila kurátorka pražské výstavy Pavla Petráková Slancová.

Paní krtečková
Zdroj: ČT24

Starší dcera Zdeňka Milera žila dlouho ve Švýcarsku a ilustrovala mnoho knih pro děti. Ke spolupráci ji prý otec poprvé přizval v polovině osmdesátých let u knih Krtek a paraplíčko a Krtek a medicína (Jak krtek uzdravil myšku), tehdy ovšem ještě inkognito. Po návratu do Česka se na ilustracích podílela už oficiálně. A postupně si přidávala vlastní příběhy a postavičky.

Na výstavě jsou k vidění i ukázky z nejnovější knihy Krtek na návštěvě, v níž Kateřina Miler nemluvnému hrdinovi vytvořila partnerku. Na nápad ji dovedly děti, když na doprovodném programu jedné výstavy na zadání „šťastný krtek“ malovaly animovaného nemluvu s ženou a dětmi.

Krtek je jako Karel Gott, říkal Zdeněk Miler

Zdeněk Miler se prý vytvoření krtkova ženského protějšku bránil. „Když jsem se ho ptala, proč nemá nějakou krtčí partnerku, říkal, že Karel Gott taky žádnou partnerku nemá, aby byl volný pro veřejnost. To byla jedna jeho teorie. A druhá byla taková, že s ženskými jsou problémy,“ přiznala Kateřina Miler. 

Karel Gott se ale už dávno oženil a teď i krtek potkává paní krtečkovou, i když zatím jsou kamarádi. Poprvé se setkali na charitativní klapce, kterou výtvarnice namalovala pro letošní ročník dětského filmového festivalu ve Zlíně. 

Prohlídka výstavy Krtek a pohádkový svět (zdroj: ČT24)

Kromě paní krtečkové návštěvníci výstavy v Galerii Portheimka uvidí do konce ledna také dosud nevystavené obrázky z knížky Krtek a paraplíčko, ukázky autorčiných komiksů s Modrým medvědem nebo její obrazy.