Dobrý rodák Vojtěch Jasný slaví devadesátiny. Gratuluje i ČT

Režisér, scenárista, autor filmu Všichni dobří rodáci Vojtěch Jasný slaví devadesátiny. Při té příležitosti převzal Zlatou medaili Akademie múzických umění (AMU), jež letos slaví 70. výročí. Jasný byl jedním z prvních studentů FAMU na oborech kamera a režie. Česká televize připravila k jubileu slavného režiséra speciální program.

Na chodbách pražské AMU čekaly na oslavence davy lidí, včetně režiséra Jana Hřebejka nebo herce Ondřeje Vetchého. „Děkuju všem, že jste přišli, jsem rád na světě,“ prohlásil Jasný. „Na FAMU to všechno začalo. To byla nejlepší škola, kterou jsem zažil.“

Všichni dobří rodáci

Jasný byl za 2. světové války v odboji a poté britským agentem, později ho přidělili i do československé kontrarozvědky. Filmovou kariéru začal coby režisér prorežimních snímků. Se spolužákem Karlem Kachyňou natočil propagandistický film o socialistické vesnici. Z poblouznění komunismem ho vyléčila cesta přes Sibiř do Číny v roce 1953.

Vojtěch Jasný slaví devadesátiny (zdroj: ČT24)

Filmy Procesí k panence (1961), Až přijde kocour (1963) s Janem Werichem, který získal v Cannes zvláštní cenu poroty, nebo povídkové Dýmky (1966) patří mezi nejvýznamnější v české kinematografii.

Vrcholem jeho tvorby se stala lyrická kronika moravské vesnice Všichni dobří rodáci (1968), která vypráví o násilné kolektivizaci v 50. letech. Film Jasnému vynesl roku 1969 cenu za režii z Cannes a pozvání do poroty dalšího ročníku. Komunistický režim však nekompromisně snímek brzy zavřel do trezoru a Vojtěch Jasný raději emigroval.

Pracoval pro západoněmeckou televizi, učil ve Vídni nebo Mnichově, nakonec se stal pedagogem na Kolumbijské univerzitě v New Yorku, jejíž filmovou sekci založil Miloš Forman. V USA spolupracoval třeba se Stevenem Spielbergem.

Za hlubokou lidskost

Po listopadu 1989 natočil dokument Proč Havel? Jeho zatím posledním snímkem je Návrat ztraceného ráje (1999), volně navazující na slavné Rodáky. V roce 2013 obdržel v Karlových Varech cenu prezidenta filmového festivalu za přínos české kinematografii, ve stejném roce získal Výroční cenu Asociace českých filmových klubů (AČFK) za hlubokou lidskost, kterou jsou jeho snímky prodchnuty.

Zlatá medaile Akademie múzických umění
Zdroj: ČTK/Doležal Michal

Zlatá medaile AMU je nejvyšší ocenění, které rektor školy uděluje významným odborníkům a umělcům, kteří na Akademii múzických umění v Praze působili jako pedagogové. Za FAMU jsou jejími držiteli třeba režiséři Jan Švankmajer, Věra Chytilová nebo Ivan Passer. V září tohoto roku Zlatou medaili AMU převzal také dokumentární režisér a vedoucí katedry dokumentární tvorby na FAMU profesor Karel Vachek.

Vojtěch Jasný v České televizi

Česká televize připravila k narozeninám Vojtěcha Jasného speciální program. Jeho součástí je dokumentární portrét prvního polistopadového prezidenta Proč Havel? Film se ve vysílání objeví poprvé po 22 letech, navíc v novém režisérském sestřihu. Celovečerní dokument uvidí diváci v pondělí 30. listopadu od 21:45 na Dvojce.

Snímek Všichni dobří rodáci uvidí diváci v neděli 6. prosince ve 21:40 také na ČT2. Do třetice zařadil kulturní kanál ČT art na pátek 4. prosince dokumentární pořad Návrat do neobyčejných let. Režisér Vojtěch Jasný se v něm vrací po padesáti letech mezi obyvatele vesnice, o níž točil na počátku kolektivizace propagandistický film.